Glumica Tatjana Beljakova bila je najpoznatija po ulozi Georgine u čuvenoj predstavi "Radovan III" Dušana Kovačevića, u režiji Ljubomira Mucija Draškića u Ateljeu 212, a iz ovog pozorišta su i potvrdili tužnu vest o smrti umetnice.

Tatjana Beljakova rođena je na Mljetu 1. januara 1934. godine, a Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju završila je u Beogradu.

Tatjana Beljakova
Youtube / Printscreen / Hocevar Ivan 

Od 1956. godine bila je član Beogradske komedije, zatim Savremenog pozorišta, a u Ateljeu 212 radila je od 1961. godine, gde je dočekala i penziju. Za Svetski Dan pozorišta 2020. godine Atelje 212 je kao poklon svojoj publici emitovao onlajn kultnu predstavu "Radovan III", premijerno izvedenu 30. decembra 1973. godine, u kojoj su svoje role maestralno odigrali Zoran Radmilović, Maja Čučković, Mira Banjac, Milutin Butković, Taško Načić, Milan Caci Mihailović i Tatjana Beljakova kao Georgina.

U jednom intervjuu Tatjana je o svom poreklu rekla: "Rođena sam u Dalmaciji, na Mljetu, po nacionalnosti sam dalmatinska Ruskinja iz Zemuna. Deda je bio carski oficir, moj otac lekar. Rat nam je sve uzeo, a ljubav dala snagu da nedaće preživimo."

Igrala je u ostvarenjima "Boje slepila", "Balkan ekspres 2", "Šmeker", "Mahovina na asfaltu", "Ljubi, ljubi, al’ glavu ne gubi", "Vruć vetar", "Pozorište u kući", "Kuda idu divlje svinje", "Hranjenik", "Na putu izdaje", "Kralj Ibi" i mnogim drugim.

Na društvenim mrežama se od glumice oprostio i njen kolega Milan Caci Mihailović.

"Otišla je u večnost prava dama, moja draga koleginica, moja divna partnerka, moj iskreni prijatelj Tanja Beljakova. Mir Njenoj duši", napisao je glumac uz zajedničku fotografiju s glumicom.

Ispraćaj za kremaciju Tatjane Beljakove je u subotu, 19. novembra, u 11.45h na Novom groblju u Beogradu.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna