Pre dva meseca, Dragan Džajić se javio na lekarski pregled zbog bolova u kuku i danas je primljen u Ortopedsku bolnicu na Banjici, gde će biti podvrgnut operaciji. Legenda fudbalskog kluba "Crvena zvezda" biće operisan tokom narednih dana, a evo kako da prepoznate simptome koji ukazuju da je potrebna operacija kuka.

Bol u kuku, osećaj da ne možete da se oslonite na nogu ili iznenadna pojava otekline na ovom zglobu razlozi su da zatražite hitan pregled kod lekara i konsultaciju ortopeda. Bolovi mogu da nastupe i postepeno, a evo šta prvo možete sami da uradite.

Ako osetite bol u kuku, u slučaju manjih tegoba, možete prvo pokušati da primenite jednostavne savete koji je će vam doneti olakšanje. Za početak, pokušajte da izbegnete direktan pritisak na kuk tako što ćete odmarati i manje opterećivati ovaj zglob.

operacija kuka.jpg
Shutterstock  

Trudite se da ne spavate na ugroženoj strani i nemojte da predugo sedite. Uz uobičajene analgetike, olakšanje mogu da donesu i hladne obloge ili tople kupke. Toplota naročito pomaže kad treba da malo istegnete mišiće i time umanjite bol.

Ukoliko ništa od toga ne pomaže, morate se javiti na pregled čak i ako bolovi nisu oštri. Ako ortoped proceni da je operacija neophodna, to znači da će biti ugrađen veštački zglob. Proteza može biti cementna i bescementna, a izbor zavisi od stanja kostiju pacijenta. Kod onih sa osteoporozom radije se bira jača, tojest, cementna proteza.

Oporavak posle operacije traje do šest meseci, a već prvog dana će pacijent, posle pregleda lekara, biti ohrabren da ustane i hoda uz pomoć štaka. Njih pacijent koristi oko dva meseca, a nakon tog vremena može da hoda bez pomoći i da vozi automobil.

Tekst: Lepa&Srećna