Na dan posle Male Gospojine, koja se obeležava danas, prema crkvenom kalendaru obeležavaju se Sveti Joakim i Ana, roditelji Presvete Bogorodice. Ovaj dan nije označen crvenim slovom u pravoslavnom kalendaru, ali jeste crnim podebljanim, jer su ovi svetitelji veoma poštovani u narodu budući da imaju veliku ulogu u stvaranju hrišćanstva.

Joakim i Ana živeli su u Nazaretu i često su odlazili u jerusalimski hram, gde su se molili za potomstvo. Međutim, prema verovanju koje je vladalo u to vreme, oni koji nisu imali decu bili su veliki grešnici, zbog čega su ih drugi smatrali nedostojnima. Ipak, oni su narednih 50 godina i dalje snažno verovali.

Sveti Joakim i Ana 22 septembar 2022
ATA / Antonio Ahel 

Bog im je zatim podario ćerku, a prema legendi, oni su se već po saznanju da će postati roditelji zavetovali da će svoje dete posvetiti Hramu, zbog čega je Bogorodica od svoje treće do dvanaeste godine tamo živela. Nastavili su svoj život u molitvi, tako da je hrišćanski svet njima posvetio upravo 22. septembar, dan posle rođenja presvete Bogorodice.

I za ovaj praznik vezani su određeni običaji. U nekim delovima Srbije običaj je da se na ovaj dan dragim osobama dele pokloni umotani u crveni papir ili sa određenim crvenim detaljem na sebi.

Takođe, na ovaj dan treba darivati nekoga ko ima manje od nas, jer su i Joakim i Ana, iako su bili imućni, samo trećinu svojih prihoda zadržavali za sebe, a ostatak su davali onima kojima je pomoć bila potrebnija.

Običaj je i da se praznik Svetog Joakima i Ane provodi u krugu porodice, posebno sa roditeljima.

Sveti Joakim i Ana 22 septembar 2022
Shutterstock  

Važno je da celog dana vlada mir među članovima porodice, kako bi ih pratila sreća cele naredne godine. Zato se veruje i da onaj ko nije razgovarao sa svojim najbližima, na ovaj dan treba da se pomiri sa njima.

Izvor: Lepa&Srećna