Ana Ivanović trudi se da se zdravo hrani i da redovno vežba, a sada je otkrila koji napitak je deo njene svakodnevne rutine. Reč je o mača čaju, japanskom zelenom čaju u prahu, koji, poput zelenog čaja, ima brojna blagotvorna dejstva na organizam.

Ana Ivanović najčešće ga konzumira hladnog, a sada je istakla i koje njegove efekte posebno voli.

"Obožavam sjajna dejstva mača čaja. Smanjuje stres i poboljšava koncentraciju, memoriju i raspoloženje", poručila je proslavljena srpska sportistkinja.

Mača čaj
Youtube / Printscreen / How To Make Sushi 

Mača čaj je hranljiv, niskokaloričan napitak koji sadrži mnoga bioaktivna jedinjenja uključujući rutin, kvercetin, kofein i hlorofil. Takođe, sadrži i vitamine A, C i K, gvožđe i vlakna.

"Mača sadrži velike količine antioksidanasa, poput flavonoida i polifenola, koji podržavaju imunološki i kardiovaskularni sistem, ali i kognitivne funkcije", kaže Miho Hatanaka, dijetetičar iz Portlanda, koji je poreklom iz Japana.

Razni aktivni sastojci u zelenom čaju, uključujući katehine, mogu da imaju ulogu u poboljšanju mentalne aktivnosti, dok su antioksidansi i vitamin C ključni za dobar imunitet.

Mača čaj može biti od pomoći i u reglisanju telesne težine, jer može da ubrza metabolizam, što dovodi do povećanog sagorevanja masti.

Mača čaj
Youtube / Printscreen / Holistic Longevity 

Antioksidansi u mača čaju smanjuju i rizik od srčanih oboljenja, a ovaj čaj pomaže i u regulisanju nivoa šećera u krvi. Dve ključne biljne komponente koje čine maču čaj dobrim izborom za pomoć u borbi protiv dijabetesa su flavonoid kvercetin i rutin.

Još jedna prednost mača čaja je i što štiti od posledica starenja.

"Studije pokazuju da katehini sprečavaju prerano starenje ćelija", kaže Hatanaka.

Mača čaj
Youtube / Printscreen / Holistic Longevity 

Kada je reč o količini ovog čaja koju treba piti, stručnjaci preporučuju jednu šoljicu dnevno, kako biste postigli zdravstvene benefite bez rizika od mogućih nuspojava.

Dijetetičar Miho Hatanaka savetuje i da se ne koristi više od jedne kašičice mača čaja po šoljici.

Još fotografija Ane Ivanović pronaći ćete u galeriji ispod.

Instagram / anaivanovic Modni stil srpske lepotice

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Izvor: Lepa&Srećna