Najtraženija pin-ap devojka i plesačica četrdesetih godina prošlog veka Rita Hejvort rođena je kao Margarita Karmen Kansino 17. oktobra 1918. godine, u porodici plesača.

Kada je napunila 12 godina, svom ocu Eduardu je postala plesna partnerka, ali ga je prezirala jer ju je gotovo svakodnevno tukao i silovao. Šokantne detalje je mnogo godina kasnije autorki Ritine biografije Barbari Liming otkrio njen drugi suprug, reditelj i pisac Orson Vels.

"Eduardo ju je silovao popodne, a plesao sa njom noću", napisala je Liming u Ritinoj biografiji.

Sa 18 godina upoznala je biznismena Edvarda Džadsona koji je tada imao 41 godinu i u njoj je odmah video priliku za zaradu, pa ju je odveo u Las Vegas. Ubrzo su se venčali, ali sreća je bila kratkog daha. Pričalo se, naime, da ju je Džadson navodno "pozajmljivao" uticajnim biznismenima kako bi od nje napravio zvezdu.

Margarita je 1937. godine potpisala ugovor sa studijom Kolumbija Pikčrs, a tada je i ime promenila u Rita i preuzela majčino devojačko, britansko prezime Hejvort. U medijima je vladalo veliko interesovanje za nju, a počele su da se nižu i zapažene uloge. Međutim, uspeh u svetu filma doneo je nevolje u bračnom životu. Edvard se sve više bojao da će ga Rita napustiti, pa joj je pretio da će je zaliti kiselinom i uništiti joj lice.

Ona je 1942. godine podnela zahtev za razvod, a kao razlog je navela "okrutnost". U brakorazvodnoj parnici, svu svoju zaradu predala je Edvardu samo kako bi ga se oslobodila.

Ubrzo je upoznala drugog muža, reditelja i pisca Orsona Velsa. Sa njim je dobila prvo dete, ćerku Rebeku. Tada je već bila jedna od najpopularnijih holivudskih zvezda, a Orson je ubrzo shvatio da je Rita samo "fatalna" na velikom platnu, dok je u stvarnom životu nesigurna i posesivna.

U prve dve godine braka Orson ju je varao s nekoliko žena, uključujući i Džudi Garland, dok je i Rita utehu tražila u kratkim aferama, uključujući i onu s industrijalcem Hauardom Hjuzom s kojim je i zatrudnela. Tada je odlučila da otputuje u Evropu i tamo abortira.

U Kanu je 1968. godine upoznala Princa Alija Kana, sina Sultana Muhomeda Šaha, vođe islamističke sekte. Sledeće godine su se venčali, a njihova svadba proglašena je kontroverznom pošto je Rita još uvek, tehnički, bila udata za Velsa, ali je uprkos tome udajom za princa postala "prva holivudska princeza".

Rita Hejvort
Profimedia 

Krajem godine, Rita je rodila njihovu ćerku, princezu zvanu Jasmin Aga Kan. Pričalo se da ju je Ali varao na sve strane, pa je Rita odlučila da se sa ćerkama vrati u SAD 1951. godine, a dve godine nakon toga par se i zvanično razveo, a ona se odala alkoholu i sve više zapostavljala posao.

Nakon razvoda od princa, Rita Hejvort imala je još dva braka. Četvrti put udala se za pevača Dika Hejmsa, koji ju je navodno fizički zlostavljao, a razveli su se nakon dve godine.

Peti, i ujedno poslednji put, pred oltar je otišla sa producentom Džejmsom Hilom, ali ni sa njim nije pronašla sreću. Zajedno su bili tri godine, a za to vreme on ju je mentalno zlostavljao i pretio joj, protiveći se njenoj želji da prestane da glumi u holivudskim filmovima.

Glumica je preminula 1987. godine u 69. godini od komplikacija uzrokovanim Alchajmerovom bolešću, koja joj je dijagnostikovana sedam godina ranije.

Njena ćerka Jasmin Aga Kan, koja se brinula o Riti poslednjih godina njenog života, smatra da je njena majka mnogo ranije počela da dobija simptome, ali se tada nije mnogo znalo o Alchajmeru. Rita Hejvort je ujedno bila i prva slavna osoba za koju se znalo da je bolovala od ove bolesti.

Još fotografija Rite Hejvort pogledajte u galeriji ispod.

Profimedia Rita Hejvort

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Izvor: Lepa&Srećna