Tanja Bošković rođena je 27. juna 1953. godine u Beogradu, ali je do 17. godine živela u Aranđelovcu gde je završila osnovnu školu i gimanziju. Potiče iz ugledne porodice i majka Ivanka i otac Velizar su joj bili profesori književnosti, a ima sestru Slavenku koja je dve godine mlađa od nje.

U Beogradu je upisala Fakultet dramskih umetnosti u klasi profesora Predraga Bajčetića, a na klasi je bila sa Goricom Popović, Jelicom Sretenović, Radmilom Živković, Zlatom Numanagić i Brankom Jerinićem. Nakon što je 1973. godine diplomirala, krenula je njena uspešna karijera.

Tokom svoje dugačke i plodne karijere, Tanja je bila zvezda mjuzikala Pozorišta na Terazijama, a 1986. godine je postala stalni član Ateljea 212. Priznala je da joj se dešavalo da ovacije traju i po 20 minuta nakon izvođenja predstave. Ipak, sreće u ljubavi nikada nije imala.

“Nekad sam jako patila što su me frajeri ostavljali brzo, bez objašnjenja. Mislila sam da sam dosadna i najgora na svetu kad me niko ne voli. U stvari, nisu me voleli onako kako sam očekivala: bezuslovno i do kraja života”, rekla je ona jednom prilikom. “Meni je žao što nisam uspela da bivam udata. Prosto mi nije Bog dao taj dar, dao mi je druge darove. Na tome sam beskrajno zahvalna. A ovo nisam umela” , priznaje ona.

Tanja Bošković
ATA images 

Volela je jednom jako, ali ta ljubav se završila krahom, a raskid je ostavio neizbrisiv trag. Tanja iz veze sa rediteljem Dejanom Karaklajićem ima dvoje dece, ćerku Lanu i sina Đorđa. Vezu je on prekinuo rečima: “Ne vredi, ti si udata za pozorište”, ispričala je Tanja jednom za “Ekskluziv”. Ćerka je krenula njenim stopama i bavi se glumom, a sin je završio Fakultet političkih nauka i početkom 2014. godine se oženio i danas živi u Americi. Majčinstvo danas Tanja navodi kao najveći uspeh u životu, te da je zbog toga presrećna uprkos svim udarcima i nesrećnim ljubavima.

Tanja Bošković i Lana Karaklajić
Screenshot / Youtube / RTS TV lica, kao sav normalan svet - Zvanični kanal 

Sebe je uvek potpuno davala u svim segmentima, a kako smatraju kritičari ulogama je sebe davala otkidajući komadić svoje individualnosti. 

“Osobina da kažem sve što mislim, moja je različitost u odnosu na mnoge. To je navika koja ide iz kuće, način ophođenja koji nam je zadat. Imala sam svoj svet i u njemu sam uvek obarala ruke s jačima, nikada sa slabijima. Roditelji su nas učili da misli iskazujemo argumentovano, pa ako je naš argument valjan i jači, mi bismo pobedile. Isto sam radila ja sa svojom decom, ali pošto sam ih odgajila sama, oni su bili u prednosti i pobeđivali me. S druge strane, naučili su da jedno drugom drže stranu, budu ujedinjeni u stavovima i to je jedna od najvažnijih stvari koju su poneli iz kuće” rekla je ranije za "Gloriju".

Mogla je da bira muškarce, ali se vodila emocijama koje su brzo prelazile u prijateljstvo. Kaže da nije imala sreće kada je emotivni život u pitanju.

“Zaljubljivala sam se strahovito, ali nisam imala sreće. Bog mi nije dao talenat da napravim veze, umela sam samo da budem prijatelj. Drugo, imala sam primer svojih roditelja, ništa ispod toga mi nije bilo dovoljno dobro” prisećala se Tanja i momenta kada joj je legendarni Bogdan Tirnanić jednom rekao: "Pola Beograda je zaljubljeno u tebe, a ti sediš i štrikaš!”, pričala je glumica i dodala:

“U partnerskoj ljubavi imam slabo iskustva. Ja sam zaista zaljubljena u pozorište. Jednom kad sam prosila jednog od svojih momaka, odbio me je rečima da sam ja udata za pozorište i da i ne pokušavam da se udajem. Dobro sam ga shvatila i iz toga izvukla naravoučenije. Nisam se mnogo ni petljala s tim. Celo svoje srce, svu svoju emocionalnost mogla sam da zaposlim u pozorištu i na filmu i više mi ništa drugo nije bilo ni potrebno”, ispričala je Tanja u jednom intervjuu.

Tanja Bošković
Screenshot / Youtube / Radio Televizija Herceg Novi 

Pored toga što je uvek važila za jednu od najlepših glumica, harizma je uvek bila i jeste sinonim za njeno ime.

“Harizma se ne uči. Dobijete je od Boga, ali morate i da je ponegujete. I to je deo dara. Ne zavisi samo od vas nego i od očiju onih koji su došli da vas gledaju. Ipak, ista ja imala sam i premijeru bez aplauza. Džaba mi pojava, dar, iskustvo - kockice se, jednostavno, nisu sklopile! Dragoceno mi je i takvo iskustvo “, pričala je svojevremeno i otkrila da li bi se ikada podvrgla estetskoj hirurgiji.
“Ja sam svaku svoju boru zaradila i ne bih želela da to uništim! Crkla bih kada bi me moji unučići sutra videli, a ja izgledam kao plastična viršla”, rekla je ranije za emisiju "Život u trendu".

Mnogi su je smatrali oholom i bezobraznom, a to je u suštini bio njen odbrandeni mehanizam. 

“Pomirila sam se sa sobom, upravo zato što sam dobila toliko ljubavi. Izvinila sam se svima koje sam povredila, ambicijom ili nerazumevanjem. Shvatila da oni koji su više daroviti moraju više i da se trude”, rekla je za "Večernje novosti", a za "Glas Srpske" dodala: “Ranjavanje je odlična stvar. Ono vas zaista učini jačim, boljim, mekšim. Kad doživite praštanje, onda i dajete i praštate. Sami izaberemo šta ćemo da zapamtimo. Mislim da je moja vrsta pameti to što sam umela da zaboravim sa najvećim zadovoljstvom sve one stvari koje su mi bile prepreka. Valjda ne postoji osporavanija glumica na svetu, ali svi ti ljudi koji su me osporavali su mi, u stvari, pomagali. Da mi nisu na taj način dunuli u jedra, možda bih postala dosadna, nezainteresovana i lenja. Ovako sam palila raketne motore da im objasnim da nije baš tako i da možda greše. Nisam odustajala tako lako. Bilo je, naravno, trenutaka teških padova, razbijanja, kada vam se čini da odlazite ne iz glume, nego iz života. To relativno brzo i prođe. Onda dođu trenuci kad dobijate ljubav ničim zasluženu. Pa i kad me neko nagazi, umem da ga zagrlim, ne moram svaki put da budem gnevna.”

Tanja Bošković
Screenshot / Youtube / Radio Televizija Herceg Novi 

U jednom od poslednjih nastupa u javnosti Tanja je potpuno otvoreno šokirala javnost iskrenim intervjuom u kom je objasnila da preživljava siromaštvo.

Ja sam neustrašiva zato što sam stara. Zato što mi više ništa ne zavisi ni od koga. Ja mogu da živim bez struje sa šačicom hrane. Dobre sam građe, materijala i mogu da preživim. Preživela sam bombardovanje, preživela sam glad, preživljavam siromaštvo. Sve sam preživela i i dalje imam snagu. Nemam više onako jako mišiće. I nisam više onako glasna, prosto zato jer je postalo moda da se govori glasno, nesuvislo i krajnje nekorisno za čitav moj narod”, rekla je glumica u emisiji "Među nama".

Iskustvo koje je stekla u dosadašnjem životu rešila je da iskoristi, promenila se iz korena.

“Umorila sam se. Ja sam sve svoje bitke izvojevala. Sve sam ih platila živom džigericom. Svu sam snagu potrošila. Bila sam glasna, bezobrazna, glupa i sve što treba. I onda je došao jedan dan. Rekla sam neću više. Treba da pružimo nekim drugim ljudima da biju svoje bitke. Zalganjem celog bića, za bolje drugog mi ćemo postati bolji” rekla je ona.

ATA images Tanja Bošković čak i u penziji igra zapažene uloge.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Izvor: Lepa&Srećna