Balansirajući između sveta mode i glume i tragajući za pravom šansom da dokaže kako nije samo lepotica nego i edukovana žena, slavna Monika Beluči uspela je da dobije ono najvrednije – istinsku ljubav i potomstvo...

Iako u petoj deceniji života, ova glumica i dalje intrigira javnost, od tinejdžerskih dana kada je startovala kao manekenka pa sve do poslednjih nekoliko godina kada je u četrdeset šestoj godini postala majka.

Njena životna priča podseća na bajku, budući da je uvek ispunjavala svoje kaprice i radila samo ono što želi.

Italijanska lepotica čije je puno ime Monika Ana Maria Beluči, rođena je u selu Čita di Kastelo 30. septembra 1964. godine kao jedino dete vlasnika transportnog preduzeća Luiđija Belučija i slikarke Marije Gustineli. Detinjstvo i najranije adolescentske dane provela je u rodnom mestu gde je pohađala Liceo Clasiko školu. Upravo su tu prijatelji njenih roditelja primetili Monikinu izvanrednu lepotu pa su joj savetovali da se oproba u modelingu, što je ona i uradila kada je imala šesnaest godina.

BIOGRAFIJA MONIKE BELUČI: Sve su moje godine dobre
Profimedia 

Nakon što je posle srednjoškolskog obrazovanja upisala pravni fakultet u Peruđi, nastavila je da se bavi istim poslom kako bi zaradila novac za studije, ali njena manekenska karijera preko noći krenula je vrtoglavom uzlaznom putanjom.

Paralelno s tim poslom, odlučila je da marljivo izučava jezike, pa je ubrzo tečno govorila italijanski, španski, francuski i engleski, što joj je kasnije izuzetno pomoglo i otvorilo nova vrata uspeha.

Na poziv agencije Elite Model Management, 1988. preselila se u evropski modni centar Milano, uspostavila saradnju sa tada nepoznatim modnim kreatorima Dominikom Dolčeom i Stefanom Gabanom i postala zaštitno lice njihovog brenda Dolce & Gabbana.

Serije crno-belih fotografija obišle su svet, a njen lik gotovo niko nije mogao da zaboravi. Upravo te slike na neki način bile su presudne i za njen, ali i za uspeh proizvoda koji je reklamirala. Belučijeva se nije zadovoljila time što je postala velika evropska zvezda u svetu mode, već je nastavila da radi na sebi i stremi ka svom davnašnjem snu da se ostvari kao glumica, zbog čega je odlučila da pohađa časove glume.

Prva ljubav i brak

Kao prelepa dama koja mami uzdahe svih oko sebe, zavela je fotografa Klaudija Karlosa Basu i njih dvoje su nakon dve godine zabavljanja 1990. godine odlučili da se venčaju. Tada je dobila i svoju prvu televizijsku ulogu u filmu Vita coi figli, ali u njoj gotovo i da nije imala tekst koji izgovara, već je samo svojim izgledom plenila s malih ekrana, što je bio slučaj i sa drugim projektima koji su joj nuđeni.

Pomalo razočarana zbog toga, odlučila je da prihvati poziv modnih agencija za preseljenje u Pariz. Radila je za najeminentnija imena u svetu mode i svakog meseca dobijala naslovne strane prestižnih magazina. Međutim, najviše zbog posla, ali i raznih drugih neslaganja, trpeo je njen brak koji je nakon osamnaest meseci doživeo krah.

Nedugo potom uspela je da skrene na sebe malo veću pažnju u američkom filmu Bram Stokerov Drakula, gde se u jednoj sceni pojavila naga. Sledećih pet godina igrala je uglavnom u nekoliko francuskih i italijanskih filmova kao što su: I Mitici, Palla di neve, Il Cielo e sempre piu blu i drugi, ali uloge u ovim ostvarenjima prošle su uglavnom nezapaženo kod filmske javnosti.

Neuspeh na filmskom platnu nadomešćivala je stabilnošću na modnim pistama i harmoničnim ljubavnim životom.

Naime, dve godine nakon razvoda odlučila je da drugi put oproba sreću pa se verila sa glumcem Nicolom Faronom koji joj je bio najveća podrška u to vreme. Ipak, slava na filmskom platnu usledila je nakon ostvarenja Apartman u kome je za ulogu Lise nominovana za nagradu Cezar u kategoriji najperspektivnija glumica.

Svetskoj javnosti postala je poznata tek sa filmom Doberman gde je nastupila zajedno sa francuskim glumcem Vincent Casselom. Susret sa Casselom narušio je njenu vezu sa Nicolom koju je raskinula 1997. i upustila se u fatalnu ljubavnu aferu sa dve godine mlađim Francuzom.

Ipak, oboje su dokazali suprotno i 1999. godine organizovali venčanje, nakon čega su mnogi njihov odnos počeli da opisuju kao onaj u bajci između lepotice i zveri. Ipak, par se nakon punih 14 godina, razveo, ostajići u dobrim odnosima prevashodno zbog ćerki Deve i Leoni.

"Brak... nismo znali koliko će potrajati i da li će potrajati, jer u jednom trenutku sve funkcioniše besprekorno, ali kroz godine..., ne znam šta bih vam rekla", izjavila je pre pet godina Monila za italijansko izdanje magazina Grazia.

Svetska slava

Svoju svetsku slavu stekla je filmom Malena u kome je tumačila Malenu Skordiju, prelepu udovicu koju muškarci obožavaju, a žene joj zavide. Za tu ulogu dobila je nagradu publike na Evropskom filmskom festivalu.

BIOGRAFIJA MONIKE BELUČI: Sve su moje godine dobre
Profimedia 

Godinu dana kasnije usledila je manja uloga u filmu Pakt sa vukovima, u kome je ponovo nastupila sa Kaselom, kao i u kontroverznom ostvarenju Nepovratno, koje je uzburkalo svetsku javnost zbog scena silovanja i prevelikog nasilja. 

Iste godine tumačila je i lik Kleopatre u filmskoj komediji Asteriks i Obeliks: Misija Kleopatra, a 2003. pojavila se u filmu The Matrix Reloaded, da bi potom reprizirala svoju ulogu i u njegovom nastavku. Sledeće godine igrala je Mariju Magdalenu u režiserskom ostvarenju Mela Gibsona Stradanje Hristovo, ali je i ovaj film često osuđivan zbog prevelikog nasilja.

Poslednji niz godina obradovala je sve činjenicom da je postala najstarija Bond devojka, igrajući kraj Danijela Krejga u filmu Spektra (2015). Skoro odmah nakon te uloge Monika je dobila ulogu u filmu Na mlečnom putu, reditelja Emira Kusturice.

Beogradsku premijeru na Festu upravo je uveličala Belluči koja je izazvala mali haos u sali Sava Centra kada se pojavila pred domaćom publikom koja ju je pozdravila gromoglasnim aplauzom.

Majčinstvo kao najveća želja

Mlađa ćerka poznate glumice rođena je 22. maja 2010. godine i dobila je ime Leoni, a u zvaničnom saopštenju nakon Monikinog porođaja, piše kako ju je glumica na svet donela prirodnim putem. Ponosna mama je i ovu svoju trudnoću, kao i prvu, ovekovečila slikajući se obnažena za italijansko izdanje magazina Vanity Fair, kao vid pobune zbog tamošnjeg zakona koji se protivi veštačkoj oplodnji.

"Znam da ima mnogo žena koje ne mogu da začnu prirodnim putem, a ja sam imala sreću da oba puta na taj način ostanem u drugom stanju. Čim sam poželela da dobijem dete, vrlo brzo sam zatrudnela. Ali, da sam imala problema, bila bih spremna na sve, pa čak i da na kolenima pređem čitavu pustinju kako bih ostvarila svoj cilj", izjavila je Monika u intervjuu za Vanity Fair pre nekoliko godine.

Ipak, mnoge je iznenadila njena želja da se odvaži na drugu trudnoću u četrdeset petoj godini, ali ona je istakla svoje uverenje kako je savremena medicina svima omogućila da produže životni vek, pa i roditeljima kojima se pruža prilika da budu duže sa svojom decom.

"Smatram da su za snimanje filmova svake godine dobre, ali s druge strane, osećam da sam tek sada u pravim godinama da ponovo postanem majka. Nimalo me ne brine to što ću, kada moje ćerke budu u dvadesetim, ja imati šezdeset i kusur. U današnje vreme, šezdesete su sjajno doba - odvažna je glumica kojoj je jedna od najvećih briga i to na koga će ličiti njena druga ćerkica.

Izvor: Ksenija Konić / Elle.rs