Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poznati

INTERVJU TANJA PUJIN: kakva vam je hrana, takav vam je život

Autor Zaklina Milenkovic
Autor Zaklina Milenkovic

Glumica Tatjana Pujin već duže vreme živi i radi u Italiji, tačnije u njenoj prestonici, gde na televiziji RAI 2 snima emisiju dokumentarno-putopisnog tipa. Njena druga ljubav je organska njiva, baštica od 1,2 ara, gde uzgaja organsko ...

Izvor: Foto: Dragana Udovičić

Kad god boravi u Beogradu, glumica Tatja Pujin, koja živi i radi u italiji, privuče veliku pažnju, piše Lepa & Srećna. Lepa kao i uvek, kaže da svoj mladolik izgled duguje posebnom stilu života i zdravoj hrani iz svoje bašte usred Rima.

Povezane vesti

Šta uzgajate na svojoj organskoj njivi u Rimu?

Moja organska njiva ili, kako je ja i svi ostali zovemo, „njivica lepotica”, nalazi se skoro u samom centru Rima. Igrom slučaja, bila sam pozvana na jedan dečji rođendan, u predivan zeleni vrt s velikom kućom u tradicionalnom italijanskom stilu. To je u stvari bio restoran, okružen imanjem gde se uzgaja povrće koje su nam tom prilikom servirali. Pažnju su mi privukla i autistična deca koja su nas posluživala. Odmah mi je čitava priča privukla, pa sam se izborila da dobijem komad zemljišta i započnem priču o organskoj hrani, radeći i pomažući i tom udruženju pod nazivom Garibaldi. Autistična deca su tu dobila priliku za jedan normalan život, da nauče nešto više o uzgoju povrća, od semena pa do plasiranja na tržište. Moja njivica je velika 1,2 ara i sa obe strane ograđena začinskim biljem kojeg u sezoni ima oko 27 vrsta. Neizbežne su sve vrste salata, luk, paprike, tikvice... Sadim više od 15 vrsta paradajza, više vrsta patlidžana, bundevu, grašak, šargarepu, karfiol, brokoli, spanać, blitvu... Voćnjak nam je zajednički, o njemu se brinemo i mi povrtari. Imamo 24 vrste voća, od pomorandži, mandarina, limuna, do jabuka, krušaka i još poneke vrste koje uspevaju samo u ovim predelima.

Povezane vesti

Kakav je odnos Italijana prema zdravoj hrani, da li je doživljavaju kao način života?

Apsolutno! Oni mnogo vremena, truda i znanja posvećuju ishrani i bave se na metodičan način proizvodnjom i pripremom hrane. Kažu, hrana i kultura su pobednički spoj svake nacije. S obrazovanjem u tom pogledu počinje se već u školi, da bi se mladim generacijama objasnila važnost zdrave ishrane i izbalansiranosti onoga što unosimo u svoj organizam. Ta ravnoteža u ishrani jedna je od najvažnijih stavki u okviru dnevnog obroka, a naravno, i u toku planiranja ishrane za celu sedmicu. Na italijanskom jelovniku su nezaobilazne veće količine barenog ili svežeg povrća, kojeg ovde ima napretek preko cele godine, svih boja i oblika, zatim testenina, pirinač, sveža riba i morski plodovi, žitarice, mlečni proizvodi, meso. Obavezan je i paradajz u svim oblicima; svež ili pelat sos, začini. Obavezno je i maslinovo ulje, koje pri tretiranju na višoj temperaturi ne gubi nutritivna svojstva. Hrana je život, a dobra hrana i te kako doprinosi kvalitetu života. Kompletan sistem ovde je zasnovan na izučavanju ishrane. Italijani imaju filozofiju da, dok ste za stolom, ne treba da zadovoljite samo nagon da se zasitite, već treba da uđete u jedan nov svet, način razmišljanja, razumevanja svog tela i brige o njemu. Da postanete bolji.

Tagovi

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...