Kad god boravi u Beogradu, glumica Tatja Pujin, koja živi i radi u italiji, privuče veliku pažnju, piše Lepa & Srećna. Lepa kao i uvek, kaže da svoj mladolik izgled duguje posebnom stilu života i zdravoj hrani iz svoje bašte usred Rima.

Šta uzgajate na svojoj organskoj njivi u Rimu?

Moja organska njiva ili, kako je ja i svi ostali zovemo, „njivica lepotica”, nalazi se skoro u samom centru Rima. Igrom slučaja, bila sam pozvana na jedan dečji rođendan, u predivan zeleni vrt s velikom kućom u tradicionalnom italijanskom stilu. To je u stvari bio restoran, okružen imanjem gde se uzgaja povrće koje su nam tom prilikom servirali. Pažnju su mi privukla i autistična deca koja su nas posluživala. Odmah mi je čitava priča privukla, pa sam se izborila da dobijem komad zemljišta i započnem priču o organskoj hrani, radeći i pomažući i tom udruženju pod nazivom Garibaldi. Autistična deca su tu dobila priliku za jedan normalan život, da nauče nešto više o uzgoju povrća, od semena pa do plasiranja na tržište. Moja njivica je velika 1,2 ara i sa obe strane ograđena začinskim biljem kojeg u sezoni ima oko 27 vrsta. Neizbežne su sve vrste salata, luk, paprike, tikvice... Sadim više od 15 vrsta paradajza, više vrsta patlidžana, bundevu, grašak, šargarepu, karfiol, brokoli, spanać, blitvu... Voćnjak nam je zajednički, o njemu se brinemo i mi povrtari. Imamo 24 vrste voća, od pomorandži, mandarina, limuna, do jabuka, krušaka i još poneke vrste koje uspevaju samo u ovim predelima.

Kakav je odnos Italijana prema zdravoj hrani, da li je doživljavaju kao način života?

Apsolutno! Oni mnogo vremena, truda i znanja posvećuju ishrani i bave se na metodičan način proizvodnjom i pripremom hrane. Kažu, hrana i kultura su pobednički spoj svake nacije. S obrazovanjem u tom pogledu počinje se već u školi, da bi se mladim generacijama objasnila važnost zdrave ishrane i izbalansiranosti onoga što unosimo u svoj organizam. Ta ravnoteža u ishrani jedna je od najvažnijih stavki u okviru dnevnog obroka, a naravno, i u toku planiranja ishrane za celu sedmicu. Na italijanskom jelovniku su nezaobilazne veće količine barenog ili svežeg povrća, kojeg ovde ima napretek preko cele godine, svih boja i oblika, zatim testenina, pirinač, sveža riba i morski plodovi, žitarice, mlečni proizvodi, meso. Obavezan je i paradajz u svim oblicima; svež ili pelat sos, začini. Obavezno je i maslinovo ulje, koje pri tretiranju na višoj temperaturi ne gubi nutritivna svojstva. Hrana je život, a dobra hrana i te kako doprinosi kvalitetu života. Kompletan sistem ovde je zasnovan na izučavanju ishrane. Italijani imaju filozofiju da, dok ste za stolom, ne treba da zadovoljite samo nagon da se zasitite, već treba da uđete u jedan nov svet, način razmišljanja, razumevanja svog tela i brige o njemu. Da postanete bolji.

PageBreak

Koja su vaša najvnovija saznanja o zdravoj ishrani?

Sektor bio-ishrane u Italiji je u stalnom porastu i nalazi se na prvom mestu u Evropi. Zanimljivo je da 47 odsto porodica u Italiji jede organsku hranu barem jednom nedeljno. Da biste dobili bio-sertifikat, morate da zadovoljite vrlo stroge kriterijume odnosno propise, i tu je Italija daleko ispred bilo koje druge evropske zemlje.

Za vreme boravka u Beogradu, kakav ste utisak stekli, koliko se poznaje i primenjuje zdrav način ishrane?

Beograđani sve više pažnje posvećuju zdravom načinu života i ishrane, što potvrđuju rafovi u supermarketima, gde možete pronaći raznovrsne organski uzgajane namirnice. Jedini problem je to što je cena tih proizvoda još uvek visoka, ali ni u svetu nije drugačije i radi se na tome da se cene prilagode džepu potrošača. Čak je i na pijacama sve više samostalnih proizvođača organskog voća, povrća, mleka i mlečnih proizvoda, koji vrlo dobro uspevaju da plasiraju svoje proizvode.

Da li je za vaš mladalački izgled zaslužna i zdrava ishrana?

Mladalački izgled kod mene je mešavina genetike i ishrane. Naravno, nema cigareta ni alkohola. Međutim, čaša vina u Italiji posle ručka znači zdravlje. Provodim vreme na svežem vazduhu, bavim se i humanitarnim radom, a kao saradnik na scenariju radim emisiju Serenovariabile, na televiziji RAI 2. Dakle, bavim se lepim stvarima koje volim, trudim se da činim dobra dela svima i pozitivno razmišljam. Uvek postoji rešenje za svaki problem. Imam beskonačno mnogo strpljenja, a osim kopanja i plevljenja, bavim se jogom i ekstremnim sportovima. Dobar san je jedan od važnijih faktora, a tu su i putovanja koja svakoga regenerišu.

Tekst: Ana Cemović

Izvor: Lepa & Srećna