Pevačica Lepa Brena koja je svojevremeno punila najveće hale i stadione u bivšoj Jugoslaviji, ovog oktobra je svojoj vernoj publici poklonila dva koncerta u Beogradskih areni i tako proslavi tri i po decenije karijere i svoj 58. rođendan. U trenutku kada su pripreme bile u punom jeku, Lepa Brena je uspela da pronađe vreme za razgovor za naš magazin. Za Lepu i srećnu ispričala je zašto nikada nije podilazila publici i šta joj znače duhovna zrelost i psihički mir, koji dolaze s godinama, budući da je vreme uvek bilo na njenoj strani.  

‒ I kada nije delovalo tako, ono je radilo za mene. Vrednim ljudima vreme zaista jeste saveznik ma kako delovalo u nekim trenucima. Kroz karijeru sam bezbroj puta bila osporavana, ali, kao što vidite, mojih 35 godina na sceni govori da sam sve vreme radila pravu stvar. Kada su moji rođendani u pitanju, lepo je što sam ovaj proslavila sa svojom publikom i svojom porodicom. Ali, kada je reč o privatnim proslavama, verujte da ne volim niti da slavim niti da budem u centru pažnje. Privatne proslave uvek su mi upriličili drugi, jer sama nisam osećala tu potrebu. Mnogo je važnije šta ste postigli do svakog idućeg rođendana, nego koliko ste godina napunili, kaže pevačica na početku razgovora. 

PROČITAJTE VIŠE: ALEKSANDRA PRIJOVIĆ KONAČNO ODLUČILA: evo gde će roditi prvi unuk Lepe Brene!

Svojom harizmom uvek ste okupljali ljude različitog senzibiliteta, interesovanja, nacija, a i publika vam je takva. Kako vam je to polazilo za rukom?

Kada date kvalitet, dobijete uvek više. Nisam podilazila publici niti sam snimala pesme tek da bih imala kontinuitet u karijeri. Snimala sam ih da traju i da se dopadnu publici. Da biste opstali tri i po decenije, morate da umete i želite da se menjate, da pratite svetsku muziku, u kom pravcu ide produkcija i sijaset drugih stvari. Lepa Brena je oduvek želela da se menja, da napreduje i da uči. I prešla je veliki put dovde kada može konačno da kaže: zadovoljna sam, vredelo je.

Čini se da vrlo emotivno doživljavate skoro rođenje prvog unuka. Kada ste osetili želju da postanete baka? Savetujete li Aleksandru kako da se izbori sa slavom i trudnoćom jer ste bili u toj situaciji?

U stvari, ja sam baka već nekoliko godina jer moja sestričina ima već dvoje dece. Tako sam tu radost i tu lepotu dolaska na svet jednog malog bića s kojim ste u srodstvu iskusila na najlepši mogući način. Žao mi je jedino što mi mališani Viktorija i Dominik nisu bliže. Prinova u našoj kući stiže u martu i ja ne znam kako ćemo taj dan iščekati svi u kući, počev od Bobe i mene. Mislim da je to najlepše iskustvo koje možete doživeti posle onog neuporedivog osećaja da ste postali roditelj ‒ a to je da vaša deca dobiju svoju decu. Kada su saveti u pitanju, ne dajem ih ako mi ih ne traže, ali Aleksadri sam svakako tu za sve što treba i ona to zna od prvog dana, a pogotovo sada kada čeka bebu. 

NA SLEDEĆOJ STRANI PROČITAJTE OSTATAK INTERVJUA

PageBreak

I vaši sinovi Viktor i Stefan stasavaju, priželjkujute li možda i njihova venčanja? Ili su oni u ovom trenutku ipak više usredsređeni na svoje profesije? 

Nemam ja šta tu da priželjkujem, sve ide svojim tokom, a mislim da nas sinovi neće mnogo ni pitati kada reše da stanu na ludi kamen. Suštinski, sve ide onako kako treba, trenutno su preokupirani svojim poslovima, a kada budu spremni da se otisnu u bračne vode, Boba i ja ćemo podržati njihove izbore. Mislim da su im sada prioritet druge teme, druge priče i stvari.

Kao retko koja javna ličnost, uspeli ste da sačuvate brak i porodicu. Koliko je truda i odricanja potrebno da se balansira između posla i porodice? Šta je teže: biti dobra majka i odana supruga ili zvezda?

Teško je kada ste sve to u isto vreme. Nimalo nije jednostavno, jer biti i majka i supruga i neko ko se bavi javnim poslom, kao što je moj, zahteva da ste budni, orni i spremni da radite sva 24 sata. Nekada čak i kada nemate snage, morate da je nađete i da se organizujete. Dok su deca mala, ništa im ne znači što su im roditelji poznate ličnosti. Oni samo traže da im roditelji budu kod kuće. To znaju svi koji rade i odgajaju decu. Samo velika želja da porodica i brak uspeju, održava te relacije. Boba i ja smo stasali zajedno, jer smo duboko svesni da bi svaki drugačiji, naredni izbor bio - čist promašaj.

PROČITAJTE VIŠE: ALEKSANDRA PRIJOVIĆ NE PRESTAJE DA ODUŠEVLJAVA INSTAGRAM: džemper kaput i moderne čizme koje će obeležiti jesen i zimu 2018/2019 (FOTO)

Na izgledu bi vam mogle pozavideti i mnoge devojke, on u potpunosti prati vaš mladalački i vitalan duh. Koja je vaša tajna?

Lice i telo emituju ono što je u vama. Ne možete biti mladoliki ako vaš vedar duh ne dominira. Odabrala sam da budem srećna, i da sreća ne bude moje postignuće niti cilj već - osećaj koji me prati u svemu što radim. I uspelo je, kao što vidite. Druga stvar je velika disciplina. Kroz ovaj posao sam bolje nego išta naučila sebe disciplini, radu i redu. Jer, drugačije ne ide i ne može da bude ako želite velike i ozbiljne rezultate. Mnogo rada, mnogo odricanja od teške hrane, slatkiša, alkohola i cigareta stoji iza mene ‒ da bi danas bilo sve ovako kako izgleda. 

Nedavno vam je izašao novi album ‒ posle toliko hitova, da li je teško pronaći prave pesme, zadovoljiti publiku a ne izneveriti sebe?

Novi album je izašao pre deset meseci i vrlo je aktuelan. Bilo je izazovno naći numere koje će biti moderne, nove i drugačije. Ali, mislim da je sam naziv albuma Zar je važno da l' se peva ili pjeva? zapravo najbolji odgovor mene kao umetnika na sve teme koje su se provlačile u godinama iza nas. Dokumentarni film Lepa Brena - godine Slatkog greha, koji prati album i koji je nekoliko puta emitovan na TV Prva, prikazuje razvojni put Lepe Brene od početaka do danas. Veoma sam ponosna na ceo koncept koji je novi album doneo. Srećna žena je pesma koja je podigla prašinu, ali tu su i druge numere kao što su A kako ću ja, koja je jedna predivna balada, zatim tu je pesma Sigurno i brojne druge za koje ćemo tek objaviti spotove. Ali, prezadovoljna sam kako je album odjeknuo i na koji način ga je publika prihvatila. 

Šta biste rekli da su vam donele dvadesete i tridesete, šta četrdesete i pedesete, a šta priželjkujete da vam donesu godine koje dolaze? 

Uvek glasam za one godine u kojima sam. Ne bih se vratila u ranu mladost jer mislim da čovek u mladosti može mnogo, ali malo toga zapravo zna. Ovu svoju duhovnu zrelost i psihički mir ne bih dala čak ni da mi neko obeća mnogo mlađi fizički izgled. Verujte, sve godine su dragocene, neke zbog iskustva, a neke zbog radosti koju vam pričine vaši profesionalni uspesi i vaši najmiliji. 

Tekst: Suzana Obradović