Hotelijerstvo na Balkanu postaje znatno bogatije - tokom ove godine u Ljubljani sa radom počinje "Interkontinental".

 Živorad Vasić, regionalni direktor "Interkontinental hotels grupe", koja vodi i "Kraun plazu" u Beogradu, govorio je za slovenački “Delo” o ovoj vrednoj investiciji "Delta holdinga" u Sloveniji, planovima i onome što će svim gostima hotela biti na raspolaganju.

 Kako napreduju radovi, kad će otvaranje "Interkontinentala" u Ljubljani?

 - Hotel je spolja potpuno završen, a unutrašnjost se uveliko radi. To znači da će hotel građevinski biti završen, kako smo i obećali, početkom maja. Odmah zatim, tim "Interkontinental grupe" ulazi u hotel da bi obavio takozvani stejdžing i biće im potrebno oko dva, dva i po meseca da hotel u potpunosti postave, da se isprobaju svi meniji, urade kompletni treninzi sa zaposlenima... U međuvremenu smo počeli i da zapošljavamo. Hotel će početi da radi u avgustu, a krajem septembra planiramo svečano otvaranje.

Kolika je vrednost investicije i u kom periodu računate da će vam se ona isplatiti?

 - Investicija je vredna skoro 50 miliona evra i očekujemo da će biti vraćena u roku od sedam-osam godina.

 Zašto ste za tu investiciju izabrali baš Ljubljanu?

 - Moram da kažem da je Slovenija zemlja u kojoj turizam ima izuzetan rast, a u Ljubljani, prema statistikama, svake godine se broj turista povećava između 15 i 20 odsto. Ljubljani su potrebni internacionalni hoteli, a "Delta holding" je to prepoznao i veoma smo zadovoljni što će Ljubljana u srcu grada dobiti jedan svetski brend, hotel od pet zvezdica.

Cene (noćenja) još ne otkrivate, opišite barem kakav će biti taj hotel?

 - To će biti izuzetan hotel u svakom smislu. Imaće 165 soba, od toga osam luksuznih apartmana, pet sala, impozantnu balsku dvoranu koja će moći da primi do 450 ljudi. Sobe su velike, luksuzne, sa izuzetnim pogledom, a kupatila komforna... Spa centar, bazen i teretana su pozicionirani na devetnaestom spratu, sa fascinantnim pogledom od 360 stepeni na celu Ljubljanu.

Šta će biti na meniju?

- Restoran je na dvadesetom spratu i tako|e ima veličanstven pogled na ceo grad. Vodiće ga šef sa "Mišelinovom" zvezdicom. Gastronomski koncept će biti ležeran, ali drugačiji, sa zanimljivim kombinacijama italijanske, slovenačke i istarske kuhinje. Šef Alfredo Ruso, naš konsultant za ovaj restoran, vlasnik je mnogih restorana, izme|u ostalih i restorana s "Michelinovom" zvezdicom u Torinu. On stvarno sprema jedan kulinarski spektakl za stanovnike Ljubljane i njihove goste.

Da li već zapošljavate i koliko ljudi ćete zaposliti?

- Broj zaposlenih u hotelu dosta zavisi od zauzeća koje hotel ostvaruje, ali inicijalno, na početku ćemo otvoriti više od 100 radnih mesta, a onda će se sa otvaranjem hotela taj broj povećavati. Počeli smo već sa sastavljanjem ekipe. Većina ekipe će, naravno, biti iz Slovenije.

BROJKE

50 miliona evra vredna je investicija

165 soba imaće hotel

8 luksuznih apartmana

450 ljudi moći će da primi balska dvorana

19. sprat rezervisan je sa spa centar, bazen i teretanu

20. sprat je mesto za restoran s pogledom na celu Ljubljanu

Planovi: Dalje razvijanje u regionu

Vasić kaže da đe "Delta holding" i u buduđnosti nastaviti s razvijanjem hotelijerstva na Balkanu.

- "Delta" je kao kompanija uradila mnogo za hotelijerstvo u Srbiji, a sada je naša želja da uradimo mnogo za hotelijerstvo u regionu. Moj trenutni put je moje potpuno profesionalno angažovanje da partnerstvo "Delte" i "Interkontinental grupe" bude pobedničko. Da napravimo veliki korak i uspemo da hotelijerstvo učinimo prestižnom industrijom u regionu. Na taj način otvaramo što više radnih mesta i mladim ljudima dajemo šansu i pružamo im ono što zaslužuju.

Poruka mladima: Znanje, znanje i znanje

Vasić ima poruku i za mlade ljude:

- Mi u "Delti" volimo da kažemo - znanje, znanje, znanje. Kada nešto radite i kada nešto učite, potrudite se da što više naučite i da svaki sekund proveden u tome bude koristan za vas. U hotelu se svetlo nikada ne gasi, upaljeno je 24 sata, što znači da uvek postoji šansa da se postigne bolji rezultat. Jedna važna stvar koju sam naučio i koju želim da prenesem mladima jeste da se upornost i istrajnost uvek isplate, ali da bez znanja i rada ne može da se dođe do zvezda.

“DELO”, SLOVENIJA