U osnovi dramskog zapleta priče, koja je smeštena u epohu lažnog blagostanja Jugoslavije u poslednjoj deceniji Titovog života , 1976. godine, u šumadijskom selu Radomilje živi dvadesetogodišnji seljak Milivoje (Momčilo Otašević), sa majkom Stanom (Nela Mihailović), deda Životijem (Bata Živojinović) i babom Savetom (Olga Odanović).

Kob i slutnja tragične pogibije njegovog oca (Nedeljko Bajić) u majdanu, deset godina pre, kad je Milivoje bio dečak razdire ga i proganja. Prikrivena ljubav njegove majke sa gastarbajterom Miroslavom (Nenad Jezdić), čija je kuća u dolini preko brda, pojačava dramatiku i neizvesnost njegovog prevrtanja po prošlosti.

Scenario je pisan po motivima istoimene monodrame Led iz 1976. godine, autora Radoša Bajića, a glavne uloge tumače: Velimir Bata Živojinović, Nela Mihailović, Olga Odanović, Momčilo Otašević, Nenad Jezdić, Rale Milenković, Nedeljko Bajić, Biljana Mišić, Dubravko Jovanović,Nađa Maršićević i drugi. Specijalni gosti: Emir Hadžihafizbegović i Radoš Bajić.

Glavna glumica Nela Mihailović podelila je s vama svoje utiske sa snimanja:

- Rediteljka Jelena i ja smo bile trudne tokom tokom snimanja serije Selo gori, a baba se češlja, imale smo isti termin za porođaj, a naše devojčice rođene su u pet dana. Tokom snimanja Leda uživale su u pravoj porodičnoj atmoferi, koja je karakteristična za porodicu Bajić’’

Lepe utiske sa snimanja ima i glumac Momčilo Otašević:

- Nela Mihailović je imala majčinski odnos prema meni. Družili smo se na snimanju, igrao sam se sa njenim ćerkama, a dešavalo se i da me „popreko“ pogleda kada naručim alkohol u kafiću’’

Serija Led je debitantsko ostvarenje mlade rediteljke Jelene Bajić - Jočić, nastale iz istoimenog filma koji je protekle jeseni prikazivan u našim bioskopima.  Prikazuje se na Prvom programu RTS, nedeljom u 20.05.

Marija Jakob