ĆERKU PRAVOSLAVNOG SVEŠTENIKA OTELI I POTURČILI: Kako je Aleksandra pomutila pamet najvećem vladaru

Živeo je još 8 godina nakon njene smrti, i za sve to vreme nije pogledao nijednu drugu ženu.

Proffimedia

Na današnji dan davne 1558. godine, preminula je čuvena sultanija Hurem, supruga turskog sultana Sulejmana Veličanstvenog.

Mnogi ne znaju da je Hurem rođena kao pravoslavka i da joj je otac bio sveštenik. Odrasla je na teritoriji današnje Ukrajine, a zvala se Aleksandra Anastasija Lisovska. Kada se Osmansko carstvo proširilo i na ovu teritoriju, zajedno sa brojnim drugim mladim devojkama, Aleksandra je odvedena u sultanov harem, gde je smeštena zajedno sa oko 300 drugih robinja.

Legenda kaže da je Sulejman bio očaran Aleksandrom na prvi pogled. Osvojila ga je njena hrabrost, harizma, mudrost i zanimljiv način razmišljanja. Omdha ju je uzeo za ljubavnicu, a nedugo potom i za suprugu. Zbog udaje za sultana, Aleksandra je morala da pređe u Islam i tada je dobila novo ime - Hurem.

Proffimedia 

Iako je sultan Sulejman imao još tri supruge, i dalje postoji verovanje da je Hurem voleo najviše. Rodila mu je šestoro dece, a njihova ljubav i dalje se smatra jednom od najvećih koje istorija pamti. To potvrđuje i legenda koja se vezuje za njenu smrt, odnosno poslednju želju sultanije Hurem.

Naime, pre njene smrti, sultan i sultanija navodno su neko vreme živeli odvojeno. Kada su se ponovo spojili nakon dugog perioda, Sulejman ju je poveo da vidi kako napreduje izgradnja nove džamije i rekao joj kako je njegova duša tamo i da će mu srce zauvek ostati u toj građevini.

Hurem je već tada znala da će uskoro umreti i rekla je sultanu da joj je poslednja želja da je sahrani baš u toj džamiji koja nosi njegovo ime u kojoj je rekao da će zauvek biti njegova duša, kako bi i nakon smrti bili zajedno.

Proffimedia 

Poslednja želja njegove voljene supruge navodno je potresla sultana Sulejmana do srži. I za života joj je ispunjavao sve želje, pa je na kraju rešio da joj ispuni i ovu.

Sulejman je živeo još osam godina nakon smrti Hurem. I njegova poslednja želja bila je da bude sahranjen u istoj džamiji, pored svoje voljene, a još jedan dokaz silne ljubavi koju je gajio prema njoj jeste činjenica da nakon što je Hurem preminula, Sulejman, vlasnik harema koji su brojali na stotine robinja, u svom životu više nije želeo niti imao nijednu ženu.

Pročitajte i ko je bila Ana Pavlova, po kojoj čuvena torta nosi ime.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

POTRESNO OBRAĆANJE JELENE TINSKE NA VESTI O SMRTI SLAĐANE MILOŠEVIĆ: Naježila sam se, bila sam u ljubavi sa njenim bratom  Kurir televizija

Tekst: Lepa&srećna / B.S.