Gledis Dikon je, kažu istoričari, nekad bila jedna od najlepših žena na svetu. Marsel Prust je pisao kako nikad nije sreo devojku takvih čari, ogromne inteligencije i šarma.

Jurili su je pesnici i bogataši, ruski prinčevi i pisci, ali ona je želela samo jednog - vojvodu od Marlbora.

Slučaj je hteo da engleska devojčica pročita vest o veridbi ovog vojvode, Čarlsa Spensera-Čerčila kad je imala samo 14 godina. Tekst o njemu i verenici Konsueli Vanderbilt, slavnoj američkoj naslednici, urezao joj se u pamćenje.

"Ja ću jednog dana postati vojvotkinja", govorila je majci. "Sad nemam dovoljno godina, ali dobro poznajem sve veštine ženske magije."

gledis dikon 0446007220-min.jpg
Profimedia 

Kad se zadevojčila, osvojila je Pariz i kažu da je živela boemskim životom. Međutim, dugo je želela upravo Čarlsa i na kraju je uspela da ga osvoji. Prvo se upoznala s njegovom ženom, onda došla u posetu kod njih kući.

Kažu da je vojvoda od Marlbora samo jednom video njene čarobne plave oči i to  je bilo dovoljno da poludi za njom. Gledis je znala njihovu moć. Priča se kako je u svojoj kući dala slikarima da oslikaju baš njih po zidovima, a i to je bio jedan od njenih magijskih poteza.

Kako je brak između vojvode i Konsuele već u startu bio bez ljubavi, Gledis je konačno uspela u svojoj nameri. Kad se vojvoda razveo, prvo mu je postala ljubavnica, a zatim i udala za njega.

gledis dikon 0446007383-min.jpg
Profimedia 

Međutim, na samom venčanju, krila se iza gustog vela. Plašeći se da joj mladalačka jedrina već pomalo nestaje sa lica, odlučila je da se podvrgne tada revolucionarnoj metodi podmlađivanja. Slično današnjim filerima, primila je injekcije parafinskog voska, ali su rezultati bilo katastrofalni.

Od nekadašnje lepotice, postala je nezadovoljna žena, a brak se pokazao daleko od njenih očekivanja i maštanja. Muž ju je napustio, a potom i umro, a poslednjih 15 godina života Gledis je provela na psihijatriji. Jedino što je postigla ono što je i želela - postala je vojvotkinja od Marlbora.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

venčanje u Nemačkoj TikTok/mrsbeg