Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAVET ZA ZALJUBLJENE, BUDUĆE LJUBAVI I PRIJATELJSTVA: 1 stvar koju nipošto ne smete da uradite

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kad se zaljubimo ili upoznamo nekog novog s kim želimo blisko prijateljstvo, često zapravo vidimo tu osobu samo u najlepšem svetlu, piše Lepa & Srećna.

To znači da dobre osobine dominiraju svim našim opažanjima i ne vidimo nikakve negativne crte. Čini nam se da ih, naizgled, i nema!

Kada imamo takvo mišljenje o nekome, mi ga stavljamo na pijadestal. Nema sumnje, svi to radimo, bar ponekad.
Takav je, na primer, naš odnos prema našim duhovnim vođama, guruima ili političkim liderima.

Ono što u ljubavi i prijateljstvu treba što pre da osvestimo jeste da niko nije, stvarno, savršen i da je ova faza ipak, samo - faza.

Najveći problemi iskrsavaju onda kad mi poverujemo u svoju sopstvenu projekciju.

Najvažnija stvar koju ne treba uraditi jeste da potpuno zaboravimo da svako pravi greške, ima mane, prouzrokuje probleme - baš kao i vi. Ako upadnemo u iluziju da je neko savršen i ne dozvolimo mogućnost ljudske greške, vrlo brzo će se desiti teško razočaranje.

Što je iluzija veća, to je razoračaranje teže. Naljutimo se, spremni smo da odemo, da se više nikad ne vidimo.

Međutim, ako osobu koja nam se dopada posmatramo kao istinsko ljudsko biće, opažamo i njene mane i ne zatvaramo oči pred njenim nesavršenostima - a to inače rado radimo misleći da time štititimo i svoja rana, ranjiva osećanja - postoji mnogo veća šansa za istinsku bliskost.

Ne možemo da stvorimo zdrav odnos sa osobom koju idealizujemo.

U životu ne postoje pijadestali. Samo obična, ravna zemlja po kojoj svi hodamo. Na njoj je ponekad kamičak više, ponekad kamičak manje.

A kad to razumemo, možemo i da se odupremo nagonu da idealizujemo osobu.

Ako imamo perfekcionističke želje prema drugima, a naročito prema osobi koja nam se sviđa, treba da znamo da ljudi po pravilu nisu zainteresovani za dužu vezu sa osobama takvih očekivanja.

Perfekcionizam ugrožava zadovoljstvo u svakoj bliskoj vezi, čak i ako se u toj vezi nađe dvoje perfekcionista. Oni mogu da stignu do ivice emocionalne eksplozije, budući da je verovatno da će početi da traže sve više i više jedno od drugog.

Lek je u stalnom podsećanju na svoje i tuđe nesavršenosti, naglašeno svesno uživanje u lepim trenucima i pozitivnim osobinama i svim psihološkim vežbama saosećanja, empatije i emocionalne inteligencije.

Tekst: P. L. S.

Izvor: Lepa & Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije