Izgužvana odeća je u modi i to ne znači da ne vodimo računa o sebi. Mnoge od nas odrastale su sa uverenjem da nije toliko važno šta nosimo već kako je neki odevni komad napravljen i kako se brinemo o njemu.

Ovo se odnosi na odabrani materijal, kroj, šavove i na kraju, ali ne i najmanje važno – peglanje. Autorka italijanskog izdanja magazina "Vogue" Selene Oliva je napisala tekst o svom iskustvu sa peglanjem i modom.

"Rodila sam se u porodici u kojoj je mašina za šivenje bila neophodna kao i pegla i to je snažno odredilo moj koncept razumevanja mode u svakodnevnom životu. Nikada se ne izlazi iz kuće s izgužvanom odećom! Moja baka je krojačica i kada porubljuje pantalone dobro ispegla porube pre nego što kredom označi pravu veličinu, a bela košulja nikada neće biti bela košulja koju vredi nositi ako se prvo ne opere dovoljno dobro da ponovo otkrije svoju belinu, da bi potom bila dobro opeglana ( a za one koji vole i uštirkana).

Ovo se takođe odnosi na kragne, lepršave pantalone, pa čak i na džempere. U mojoj kući je sve ispeglano i potez da uzmem okačene farmerke i odmah ih obučem bez prethodnog peglanja bio je jedini oblik pobune koji mi je bio dozvoljen u adolescenciji.

Očigledno iza ove opsesije za dobro ispeglanom odećom svakako se krije tipičan italijanski konforizam, delimično i buržoaski, koji vas navodi da se lepo obučete kada idete u školu, imate prvi razgovor za posao ili važan poslovni sastanak. Ali i za običnu večeru sa prijateljima, porodični božićni ručak ili putovanje vozom. Ukratko, odrastala sam sa uverenjem da je izgužvana odeća posledica zanemarivanja i 'nepoštovanja' onih koji stoje ispred mene.

Moda je sve to uništila – vidimo nekoga u vunenom Pradinom kompletu na kojem se zbog pokreta ruku i nogu formiraju nabori, kao i Versaće slip haljini koja izgleda kao da ste upravo ustali iz kreveta. Ali gledajući kadrove sa ulica, gde trendseterke nose izgužvanu odeću, ne skidajući osmeh sa lica, ne razmišljajući previše da li je trenč kaput izgužvan, a košulja puna nabora, nešto je škljocnulo u meni i nateralo me da razmislim.


Oduvek sam smatrala da je lepota materijala u njegovoj sposobnosti da utisne priču na tkaninu – prekrštene noge , zavrnuti rukavi zbog vrućine… Sada zgužvana odeća više nije okej samo kad su u pitanju tkanine od prirodnih vlakana, već može biti izvučena iz nekog gepeka možda. Verovatno se nikada ne pegla posle pranja.

Iza toga možda stoji više faktora – lenjost, neorganizovanost. Postoji i želja za slobodom.

Poznato je da obuća i izbor odeće mnogo govore o nama, ali u ovom slučaju izlazak napolje sa izgužvanom odećom više nije znak lenjosti već želje za slobodom.

To je način da nađemo vreme za sebe, za ono što volimo da radimo u eri u kojoj se radno vreme širi i skrolovanje po internetu postaje najzabavnije. Zato nemojte da više osećate krivicu ako je košulja već jednom obučena ili ima višak nabora ili su farmerke izvađene upravo iz sušilice za veš jer briga o sebi ne može da se izrazi kroz savršeni odevni komad, piše zadovoljna.rs

Najverovatnije ćemo umesto peglanja, otići na pilates, pripremiti desert koji smo videli na Instagramu ili pročitati neku lepu knjigu.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Kaubojske čizme Instagram/_agaa.g