Mnogo je običaja i verovanja koji se odnose na svadbe, a jedan broj se odnosi i na boje odeće koju nose mlada i njene gošće. Dok je nevesta najčešće u beloj venčanici, do skoro se smatralo da druge žene ne bi trebalo da nose ovu boju na tuđoj svadbi.

Takođe je važilo i pravilo da ne valja nositi ni crnu haljinu, ali su moderna vremena poništila ova uverenja. Nije retkost da se čak svatovima i predloži dres kod "svi u belom" ili "svi u pastelnim tonovima" kako su, priča se, želeli Đorđe Đoković i Saška Veselinov na svojoj svadbi. Za crvenu haljinu vezuje se posebna priča...

"Rođaka mi je najavila da će na mojoj svadbi nositi crvenu haljinu", požalila se jedna mlada na ženskom forumu posvećenom venčanjima. "To je trebalo da bude znak da je s mojim verenikom nekad bila u ljubavi, što i jeste tačno, ali pripada davnoj prošlosti."

haljine na vencanju.jpg
Shutterstock  

Da bi se spasla ove neprijatnosti na venčanju, buduća mlada je zamolila sve svoje deveruše da obuku crvene haljine i time pokvarila pakosni plan ožalošćene suparnice. "Otišla je sa svadbe pre svih, nije joj bilo pravo što sam je sprečila da mi uništi najradosniji dan", napisala je ova nevesta. 

"Nikad nisam čula da je crvena haljina znak nekadašnje ljubavi sa mladoženjom", tvrdi organizatorka venčanja Liza Barton. "Međutim, nije umesno da se neka gošća upinje da jarkocrvenom toaletom privuče veću pažnju nego mlada. Zato su prikladni nežni tonovi crvene - na primer, nijansa maline, ribizle ili boja vina."

Zavirite u našu galeriju i pogledajte prelep izbor haljina za venčanje!

Instagram / dreamydubaidiary, Promo / MyTheresa Moda 2022.

Tekst: Lepa&Srećna