1. Dodirivanje lica

Zapamtite - svaki put kada rukama dodirnete lice istog trenutka na njega nanosite bakterije, prljavštinu i masnoću sa prstiju. Ako ste ruke oprali minut pre nego što ste dotakli lice, a pre toga se javili na mobilni telefon, čak i tada ste zaprljali lice jer poznato je da je telefonski aparat najveći izvor klica. Zato ubuduće - dalje ruke s lica!

2. Nedosledan izbor kozmetike

Kada prona đete proizvod koji odgovara vašoj koži lica - držite se njega. Nemojte da eksperimentišete i menjate preparate na nedelju dana. Odgovarajući proizvod koristite kako je navedeno u uputstvu, ujutru i uveče ili samo preko noći (u zavisnosti od tipa kože), jer rezultate možete videti tek posle određenog vremena, minimum mesec dana ili dva.

3. Korišćenje pogrešnih preparata

Da li imate suvu, masnu ili mešovitu kožu? Koristite li proizvode protiv akni sa benzoil-peroksidom ili one sa salicilnom kiselinom? Pre svega upoznajte svoj tip kože kako biste znali šta smete na nju da stavljate. Ako niste sigurni kom tipu pripadate posavetujte se sa dermatologom.

4. Preparati kojima je istekao rok upotrebe

Kozmetički preparati kojima je istekao rok upotrebe mogu da vam nanesu više štete nego koristi. Bilo da je reč o proizvodima za čišćenje kože ili protiv bubuljica, kao i o make-up preparatima, ne zaboravite da formula kojoj je istekao rok zatvara pore i izaziva lošu reakciju kože.

5. Prljava jastučnica

Bez obzira na to što vodite računa o svojoj koži, ne zaboravite da uveče očišćeno lice morate da spustite na čistu jastučnicu. U suprotnom, spavaćete „na teritoriji” masnoće sa lica koja se skuplja tokom noći i mnoštva bakterija. Osobe sa masnom kožom jastučnicu bi trebalo da menjaju dva puta nedeljno, a ako vam je koža normalna ili suva - menjajte je na nedelju dana.

6. Život pod stresom

Stres je glavni okidač za stvaranje akni. Čak i ako kožu negujete baš onako kako to njoj odgovara, uvek računajte na to da će vam stres pomrsiti konce. Teško je danas zaobići stresne situacije i ne dozvoliti im da vas pogode, zato probajte da nađ ete svoj mir, na bilo koji način - šetajte, vežbajte jogu, pletite...

7. Jednolična ishrana

Ukoliko se godinama hranite na isti način i unosite uvek iste namirnice u organizam, vaša koža će u jednom trenutku odreagovati na tako loše navike. Ako iz ishrane, na primer, što pre izbacite masnu hranu i slatkiše, vaša koža će izgledati mnogo čistije nego inače.

8. Perite lice kad se vratite kući

Naviknite se da lice operete uvek kada do đete spolja. Posle treninga - aerobika ili bilo koje druge sportske aktivnosti prvo se umijte kada do đete kući i sperite prljavštinu i znoj s lica još dok su vam pore otvorene kako se ne bi zapušile nečistoćom.

Tekst: Ivana Vušković