Održavanje kose tokom hladnih zimskih dana za mnoge žene predstavlja pravu noćnu moru. Nije ni čudo, jer ovo je doba kada kosa gubi vlagu zbog pretoplog vazduha u zatvorenom prostoru i istovremeno je izložena niskim spoljnim temperaturama. A da ne pominjemo naelektrisanu kosu ili brže mašćenje usled nošenja vunenih kapa. Naši frizeri i stilisti pokušali su da vam pomognu i odgovore na najcešća pitanja koja imate o nezi kose tokom
zime, a na vama je da se prilagodite ovom godišnjem dobu.

Kako povratiti sjaj kosi koja zimi najšešće dobije beživotan izgled?

Naš savet: Sušenje kose fenom, korišćenje keramičkog, električnog stajlera ili gara za uvijanje kose, kao i kamenac u vodi kojom peremo kosu, najčešći su faktori zbog kojih se vlas isušuje i gubi sjaj. Holivudski stilisti kunu se u korišćenje mineralne vode. Oni preporučuju da kosu posle pranja isperete litrom kisele vode. Pa, probajte i vi!

Kako da sprečim pojavu elektriciteta u kosi, posebno posle nošenja kape?

Naš savet: Ovo je problem sa kojim se svi suočavamo tokom zimskih dana kada nosimo vunene kape ili šešire. Kosa privlači elektricitet iz suvog vazduha i tada izgledamo kao neka bića sa malim antenicama koje nam vire iz glave. Za rešavanje ovog slučaja stilisti preporučuju korišćenje šampona protiv  kovrdžanja kose, antistatičke četke (najbolji je drveni cešalj), kao i seruma na bazi ulja i sa silikonima. Takođe, naelektrisanu kosu možete ukrotiti i ako namažete ruke kremom i onda blago pređete dlanovima preko površine.

Koliko često zimi možemo da stavljamo pakovanja za hidrataciju kose?

Naš savet: Kosa voli da je negujete tako da ne morate da brinete da li je to prečesto. Uvek je dobro napraviti pakovanje od maslinovog ulja koje će uticati na zdravlje, mekoću vlasi. Ono neguje i poboljšava jačinu i elastičnost dlake, a za ovaj tretman trebaće vam pola šolje maslinovog ulja, i pet kapi eteričnog ulja tamjana ili ruzmarina ili bora. Pomešajte sve to, malo zagrejte na ringli, ali da ne bude prevruće. Toplim uljem izmasirajte kožu glave i lagano natapajte pramenove kose koju ćete onda smotati u blagu punđu i učvrstiti širokom gumicom. Najbolji učinak dobićete ako na glavu stavite plastičnu kesu i ostavite da odstoji od pola do dva-tri sata.

Kako tokom zime sprečiti slepljivanje kose?

Naš savet: Iako su kape najbolja zaštita od vetra i hladnoce žene ih uglavnom ne vole i pre su spremne da se smrzavaju da ne bi pokvarile frizuru nego da necim zaštite glavu. U ovom slučaju stilisti preporučuju korišćenje šampona za tanku kosu čija formula ne sadrži silikone jer silikoni ipak imaju efekat teške kose i učiniće da se pramenovi mnogo brže maste i slepljuju. Volumen kose možete povećati i stavljanjem pene za stilizovanje frizure i lakova za učvršćivanje kose. Ne zaboravite da preparate za volumen ne smete da nanosite na krajeve kose, već samo pri korenu.

Posle farbanja kosa mi je izrazito suva. Šta da joj radim?

Naš savet: Ovaj problem počnite pre svega da rešavate tako što ćete izabrati kvalitetnu farbu za kosu, obogaćenu prirodnim uljima. Probajte Garnier Olia farbe čija formula sadrži 60% ulja, uključujući i prirodna cvetna ulja.

Primetila sam da mi kosa zimi mnogo brže puca na krajevima... 

Naš savet: Šalovi, kragne i rolke su glavni krivci za tu pojavu. Ali, i ovaj problem možete lako rešiti uz malo truda. Kada primetite da se kraj dlake pretvorio u dva, tri ili više delova predlažemo vam da prvo kosu malo skratite i skinete te iskrzane delove. Zatim je potrebno nabaviti serum zanegu krajeva sa silikonskim uljem koje ih prekriva veoma tankim slojem, a razdvojene delove krajeva drži spojenim. Jedna ili dve kapi uglavnom su dovoljne da se srede rascvetali krajevi.

Često izlazim iz kuće sa vlažnim krajevima koji se odmah smrznu i kosa mi izgleda očajno.

Naš savet: Zimi nikada ne izlazite iz kuće sa vlažnom kosom! Ako je vlažna od nanošenja nekih preparata za negu i stilizovanje onda vam savetujemo da ih na kosu nanosite minimum 30 minuta pre izlaska iz kuće! Ako je minimalno vlažna, zimi će se odmah ukrutiti i izgubiti formu.

Na sledećoj strani otkrijte tri profi trika za zdravu kosu.