Istraživanja u oblasti kozmetike koja sadrži gluten su oskudna, ali postoje naznake da dugotrajna upotreba kozmetičkih preparata koji sadrže belančevine prisutne u brašnu od pšenice, raži i ječma mogu izazvati simptome celijaklije.

Budući da se celijaklija leči izbacivanjem prozvoda koji sadrže gluten iz ishrane, stručnjaci preporučuju da obratite pažnju i na sastav šminke koju koristite ako patite od preosetljivosti na ovu supstancu.

Gluten se u kozmetici koristi kao vezivni sastojak koji pomaže da se ostali elementi prozvoda drže zajedno. Ruževi i sjajevi za usne, paste za zube i ostali kozmetički preparati mogu izazvati reakcije ljudi koji boluju od celijaklje. Čak i ako prilikom korišćenja ne osećate nikakve simptome, ipak možete pogoršati stanje. Mišljenja su podeljena – jedni smatraju da ne bi trebalo koristiti nijedan proizvod koji sadrži gluten, a drugi da je količina glutena u kozmetičkim proizvodima mala i da vam od toga ne može biti loše.

Na američkom tržištu još od 2004. godine postoji kozmetika koja ne sadrži gluten, a napravljena je na bazi organskih sastojaka, a jedna od prvih kompanija bila je Afterglow Cosmetics. Njihovi proizvodi prisutni su i u Kanadi, Meksiku, Velikoj Britaniji i Finskoj.

A. A.