Šminka je stvorena da bude ženski prijatelj - da nas učini lepšim, da deluje da nam koža blista, a oči sjaje, čak i kada to nije slučaj. Ipak, ako ne znate kako da ih koristite, ovi mali ženski pomagači lako će se pretvoriti u "neprijatelje", i umesto da sakriju nesavršenosti, dodatno će ih istaći.

Pogrešan konsiler (korektor bar dve nijanse svetliji od pudera) samo će naglasiti bore umesto da ih prikrije, dok će se puder pogrešne teksture smestiti unutar vaših bora i tako ih učiniti još vidljivijim. Takođe, pogrešan karmin može da učini da vaše usne izgledaju nekoliko decenija starije od vas...

Da biste izbegli greške zbog kojih će vas šminka učiniti vizuelno starijom, pratite sledeće korake i naučite da uspešno sakrijete znakove starenja uz pomoć kozmetičkih proizvoda.

1. Prajmer pre pudera

Ovaj relativno nov kozmetički proizvod služi da popuni, odnosno vizuelno zagladi bore na licu, a pritom će vam pomoći da tečni puder bolje "legne" na kožu lica, bez nabiranja i razmazivanja u toku dana. Najbolji izbor su prajmeri sa silikonom i sastojcima koji hridriraju kožu.

korektor za sminkanje 2.jpg
Shutterstock  

2. Lagani konsiler

Formule za potpunu pokrivenost sklonije su "topljenju", a samim tim i skupljanju u borama. Konsileri sa teškim i mat teksturama generalno čine da vam koža izgleda starije, te je najbolje koristiti lagane, hidrirajuće teksture kako biste uspeli da kamuflirate bore. 

3. Vlažna podloga

Najbolji završni izgled na licu sa borama ostavlja šminka koja odaje utisak kremaste, vlažne kože. Mat završnica privlači dodatnu pažnju na izborane delova lica, pa to ostaviet mladim devojkama, a vi se pobrinite da vam koža lica bude dobro hidrirana pre nanošenja podloge i ostalih preparata, pogotovo u predelu oko očiju. Vlažnost pomaže da se vidljivost bora umanji, a pritom pomaže da se tečni puder ravnomernije i bolje nanese i prione na kožu lica.

Kad se šminkate, prvo pripremite kožu odgovarajućim preparatima za negu koji odgovaraju vašem tipu kože. Zatim nanesite podlogu pomoću vlažnog sunđera. Ako vam na nekim mestima koža izgleda previše vlažno, na ta mesta nanesite malo pudera u kamenu.

4. Nanesite puder u kamenu ili prahu pravilno

Način nanošenja pudera igra značaju ulogu u završnom izgledu. Ako stavite previše, izgledaćete podbulo,a bore će biti još izraženije. Vizažisti savetuju da nikada ne nanosite puder pufnom, kao ni da ga nikad ne pritiskate sunđerom. Najbolje je da nabavite malu četkicu u obliku konjskog repa, i polagano i pažljivo nanosite puder tamo gde je potrebno. Ne morate ga nanositi na celo lice.

tecni puder.jpg
Shutterstock  

5. Zaboravite svetlucave senke

Ako imate bore oko očiju, svetlucave senke će ih samo dodatno naglasiti ako se nakupe u njima. Isto važi i za metalik i senke sa šljokicama. 

6. Pripremite usne pre nego što ih namažete

Hidratacija i piling su ključni za lepe usne koje izgledaju zdravo i negovano, naričito kada na njima ima bora. Dvba puta nedeljno radite piling usana i redovno ih hidrirajte.

Pogledajte i Greška sa puderom zbog koje izgledate 20 godina starije.

BONUS VIDEO

Monohromatski stil šminkanja tik tok/claudianeacsumakeup

Tekst: Lepa&srećna/B.S.