Počinje sa laganim svrabom, peckanjem ili osećajem toplote... A onda na tom mestu izađe herpes.

Ovaj simptom pogađa veliki broj osoba zaraženih različitim virusnim infekcijama. Može se javiti i kod stanja koje nazivamo "obična prehlada". Herpes može da se pojavi bilo gde na licu, ali obično se javljaju oko usta i izgledaju ružno - kao mali plihovi koji se vremenom perutaju i ljušte. 

Šta možemo da učinimo da se rešimo herpesa?

U prvih pet dana od izbijanja herpesa u lečenju mogu pomoći antivirusni lekovi u vidu masti, kreme, tableta ili flastera.

herpes.jpg
Shutterstock  

"Uvek preporučujem da se preko herpesa nosi flaster, jer on ubrzava lečenje, ali i sakriva pogođenop područje koje često izgleda ružno", kaže dermatolog dr Ema Krejtorn. Osim toga, flasteri snižavaju rizik od zaražavanja druge osobe.

U teškim slučajevima može da se desi da herpes proširi po celom licu, da se pojavi i ekcem, ili da se proširi na druge delova tela, a tada već treba  posetiti lekara, koji će prepisati terapiju.

"Tada se obično daje antivirusni lek, a nekad se prepisuju steoidi kako bi se umirio imuni odgovor", objasnila je dr Krejtorn.

Pročitajte i Koji su simptomi i posledice predoziranja paracetamolom.

BONUS VIDEO

DOKTORKA GVOZDENOVIĆ OTKRILA NAJKORISNIJI TRETMAN PROTIV GRIPA: Lekari ga ne pripisuju jer je skup, A EVO KOLIKO KOŠTA Kurir televizija

Tekst: Lepa&srećna/B.S.