Kako godine prolaze, koža se menja - kolagen se gubi, elastičnost se smanjuje, te dolazi do pojave sve dubljih bora, pega od sunca, gubitka sjaja...

Ipak, promene koje godine neizbežno donose mogu se značajno ublažiti, ako posvećujete dovoljno pažnje koži i ako joj priuštite odgovarajuću negu.

Ovo su najvaćniji saveti za negu lica u pedesetim godinama:

Čišćenje i toniranje

Nepotrebno je reći da najbolja nega lica za žene starije od 50 godina počinje svakodnevnim čišćenjem lica. Zrelu kožu treba tretirati blagim, neiritirajućim sredstvom za čišćenje koje neće skinuti sa kože njena prirodna ulja ili iritirati suvu i osetljivu kožu. Za one sa suvom kožom, najbolje je sredstvo za pranje lica koje pruža dobru zaštitu barijere kože. Recimo, sa ceramidima. Nakon umivanja, micelarne vode, jako je važno korišćenje tonika koji kontroliše pH.

nega koze  (3).jpg
Shutterstock  

Piling, ali bez preterivanja

Što se tiče pilinga, i fizički (piling) i hemijski (AHA i BHA) mogu se koristiti na zreloj koži – ali sa oprezom. Kod žena starijih od 50 godina, spoljašnji sloj kože postaje tanji i delikatniji. Da ne biste izazvale kontraefekat, važno je da izaberete minimalistički pristup fizičkom pilingu. Nakon pilinga jednom do dva puta nedeljno, obavezno nanosite umirujući eliksir sa sastojcima poput kamilice i ceramida. Za blagi hemijski piling, uvek birajte blaga sredstva, ona koja sadrže i glikolnu ili salicilnu kiselinu.

Priuštite sebi masažu lica

Kada je tema nega lica u pedesetim, mora se reći: dnevna masaža lica čini čuda za kožu u bilo kom uzrastu, ali je posebno transformativna za zreli ten. Ovi alati za lepotu mogu da porade na oblikovanju mišića lica, odnosno definisanju jagodica i vilice. Uz to mogu da poboljšaju protok krvi, promet ćelija, toniranje tkiva i podstaknu proizvodnju kolagena. Nakon masaže obavezno licu priuštite hladni tretman i umirenje kamilicom.

Vratite gubitak volumena dodatnom hidratacijom

Počevši od 30-ih i 40-ih godina, nivoi hijalurona počinju da opadaju, što čini fine linije i duboke bore uočljivijim. Kada se primenjuje lokalno, hijaluronska kiselina može pomoći u obnavljanju i zadržavanju vlage u ćelijama, zbog čega je tako čest sastojak i u serumima i u hidratantnim kremama – posebno u formulama koje ciljaju na zrelu kožu. Od pedesete pređite sa kreme na serume koji su jači i efikasniji.

nega koze  (1).jpg
Shutterstock  

Počnite sa retinolom i vitaminom C

Za bore, hiperpigmentacije i nevidljivo fotooštećenja, retinol je čudesan lek. Ovaj derivat vitamina A koji, kada se primenjuje lokalno, podstiče obnavljanje kože, osvetljava ton kože, uklanja hiperpigmentaciju i pomaže u proizvodnji kolagena. Retinol može biti posebno koristan u sanaciji znakova starenja na područja oko očiju, pogotovo u kombinaciji sa peptidima kako bi stimulisao proizvodnju novog kolagena. Još jedan ključni sastojak za posvetljavanje dosadnog tena i brisanje mrlja od sunca je vitamin C, koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji izazivaju oksidativni stres i starenje kože. Moćni antioksidans takođe radi na uklanjanju hiperpigmentacija.

Maska za optimizaciju lica

Nega lica u pedesetim mora da uključuje maske za lice. One su odlične za hidrataciju i isporuku dodatnih terapeutskih sredstava. Masku možete proširiti na vrat i dekolte. Ako je koža ekstra suva ili želite da vam ten bude glatkiji i zategnutiji za posebnu priliku, probajte maske za zatezanje sa hijaluronom i peptidima.

Pogledajte i koje dve frizure podmlađuju žene u pedesetim.

BONUS VIDEO

BJUTI ZAJEDNICA SE KUNE U "HIDRANTNI SENDVIČ" Sve o rutini nege koja daje neverovatne rezultate  TikTok/josiemaran

Tekst: Lepota i zdravlje/Lepa&srećna/B.S.