Ako vam kosa deluje beživotno i matirano, moguće je da već dugo niste promenili šampon i time ste napravili prvu grešku na koju frizeri upozoravaju.

Žene se ponekad žale kako im "šampon više ne radi" kao ranije, odnosno da ne daje očekivane rezultate zbog kojih je izabran. Tada počinju da traže "zamenu" i kreće novi krug problema - iritacija kože glave, zamršenost kose i razne druge nevolje.

Međutim, problem u dugom korišćenju jednog istog šampona nije u tome što "nije više efikasan". Razlog zbog kojeg treba da ga promenite je u tome što dolazi do zasićenja kose nekim od sastojaka.

zena pere kosu sampon.jpg
Shutterstock  

Rešenje je da upotrebite šampon za dubinsko pranje, što se preporučuje ako imate prirodnu boju kose (niste farbani) ili da odaberete bar dva šampona koja ćete rotirati.

Na primer, ako imate suvu kosu i skloni ste peruti, uzmite dva različita šampona - svaki za po jedan od ova dva problema. Rotirajte šampon na svakih nekoliko pranja. Ako više volite da budete "verni" jednom, onda ga obavezno menjajte na dva meseca - to je maksimum vremena tokom kojeg frizeri savetuju da se koristi jedan isti šampon.

Koliko često treba menjati šampon za pranje kose iskustva
Shutterstock  

Nemojte preterivati u količini - za svako šamponiranje je dovoljna jedna kafena kašičica za kraću i dve kafene kašičice za dužu kosu. Obavezno ga prvo razmažite među dlanovima pa tek onda utrljajte u koren kose.

Dobra praksa je i da se šampon rastvori u malo tople vode i tek onda razredi po kosi. Nikad ne trljajte kožu glave noktima niti vlasi dlanovima, uvek koristite samo vrhove prstiju.

Veliku grešku prave i oni koji ispiraju kosu vrućom vodom. Idealno je da koristite mlaku, a na kraju same krajeve možete isprati i potpuno hladnom, tako da se kutikule potpuno zatvore. Pročitajte i koje je ulje najbolje za rast kose.

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.