Koža je tokom celog života izložena različitim štetnim uticajima. Vetar, suv vazduh, hladnoća, zagađenje, UV zraci i komedogeni proizvodi mogu oslabiti njenu zaštitnu barijeru i prouzrokovati različite probleme. Zato je pravilna nega od izuzetnog značaja. U zavisnosti od stanja kože i godina, dnevna i večernja rutina se mogu razlikovati. Ali, jedno je sigurno - bitno je svojoj koži pružiti sve što joj je potrebno. To znači da je, osim izbora proizvoda prema tipu kože, bitan redosled nanošenja.

Koža se prvo očisti (proizvod može biti u vidu pene, gela ili sindeta u obliku sapuna). Najbolje je umiti se mlakom vodom, nikako previše hladnom niti vrućom. Ako osetite da vam je koža nakon čišćenja suva, proizvod koji koristite vam najverovatnije ne odgovara. Trebalo bi da imate osećaj svežine i čistoće, nikako zatezanja.

Nakon umivanja, obavezan je tonik. Mnoge dame preskaču ovaj korak, misleći da je čistač obavio svoj posao. To je velika greška. Tonik ima ulogu da temeljno očisti kožu, deluje antibakterijski i protivupalno, vlaži kožu i priprema je za sledeći korak, a to je nega. Vodite računa da vam pokreti budu nežni, kožu ne smete grubo vući niti jako pritiskati.

Nakon što ste dobro očistili lice, kao i vrat, sledi nanošenje proizvoda za negu. Oni se uvek nanose od najređih do najgušćih, što znači da prvo ide serum. Njegova specifična struktura omogućava bolju distribuciju i apsorbovanje aktivnih sastojka u najdubljim slojevima kože. Ako sadrži vitamin C, trebalo bi ga nanositi ujutru.

Sledeći korak je nanošenje okoloočne kreme, a zatim hidratantne ili antiejdž kreme na celo lice. Ukoliko vam je koža masna ili je spoljna temperatura visoka, ne morate nužno naneti kremu, neka to bude vaša večernja rutina.

Poslednji korak je zaštita od sunca. Ne zaboravite da i po oblačnom danu i tokom zime štetni UV zraci prodiru kroz atmosferu, izazivajući prevremeno starenje. Zato je važno nanositi SPF tokom cele godine. Ako vam je koža suva, odgovaraće vam krema, dok se za masnu kožu preporučuje fluid ili sprej sa visokim faktorom.

Izvor: Lepa&Srećna / Vanja Ostojić