Pantenol je alkohol proteinske kiseline. Obiluje vitaminom B5, pa ga iz tog razloga nazivaju i provitaminom B5. Najčešće se koristi u kozmetici i kao takav može se pronaći i kao provitamin B5, bepathen, pantothenol, dexpanthenol, pantotheny. Pantenol u sebi sadrži pantotensku kiselinu koja je jedan od najvažnijih sastojaka koenzima A, koji je glavni za metabolizam ćelija.

Zbog svojih povoljnih osobina pantenol se može naći u skoro svim kozmetičkim preparatima. Česti je sastojak šampona i balzama za kosu, kao i mnogih proizvoda za negu kože, jer deluju hidrirajući na ljudsku kožu. Takođe često se nalaze i u farbama za kosu, u proizvodima za čišćenje lica, gelovima. Ovo je jedno nesvakidašnje jedinjenje koje je u potpunosti bezbedno za ljude i njihovu okolinu.

Zdrava kosa i pantenol

Dekspantenol, koji se nalazi u sastavu pantenola, se u ljudskom organizmu trasformiše u pantotensku kiselinu. Veoma je pogodan za sluzokožu i kožu glave, a samim ti jača koren i ubrzava rast kose. Pantenol stimuliše deobu ćelija epiderma i potpomaže prirodne procese regeneracije kože. Rastvor pantenola daje optimalnu vlažnost koži i obnavlja prirodni Ph. On će delovati antiinflamatorno i krajnje umirujuće na kožu glave. Ovaj rastvor mogu koristiti svi bez obzira na starosnu dob, a isto tako odgovaraće i svim tipovima kože. Kada je tretman za oštećenu kosu u pitanju ovo je jedan od najpouzdanijih proizvoda, jer vraća sjaj kosi, obnavlja dlaku, ubrzava rast i sprečava cvetanje i dalje oštećivanje već kozmetički tretirane kose.

Mnogi tvrde da maska ima veći efekat na kosu jer se duže zadržava na samoj dlaci, ali komentari su različiti, a na ljudima je da odluče šta njima više odgovara.
Za masku za kosu biće vam potrebno sledeće: žumance; ricinusovo ulje; nekoliko kapi rastvora pantenola; 50 ml kapi od kopre. Od pomenutih sastojaka potrebno je zamutiti homogenu smesu i tako napravljeno pakovanje naneti na kosu, zatim se uvije peškirom ili najlonom. Tako pokrivena kosa sa pakovanjem na njom potrebno je da odstoji dva sata do ispiranja mlakom vodom.

Pantenol i zdrava koža lica

Većina žena bori se sa sitnim borama oko očiju i usana. One se još nazivaju i tragovi sreće, jer mogu da znače da se žena dosta smejala u životu, ali priznaćemo da ni jedna osoba zbog pojave istih nije baš srećna.
Sastojci koji su potrebni da bi se napravila maska za lice su: kokosovo ulje i pantenol krema. Ova dva sastojka nema potrebe da se sjedinjuju, zato što je potrebno naneti ih odvojeno. Najpre sa lica se treba ukloniti sva šminka temeljno i lagano. Nakon toga potrebno je jedno umivanje mlakom vodom, a zatim lagano tapkanjem peškirom i sušenje lice. Na celo lice prvo se nanosi kokosovo ulje, a zatim se samo na predele oko usana i očiju nanosi i pantenol krema. Ostaviti da deluje tokom cele noći i ujutru najnormalnije nastaviti sa standardnom higijenom. Kokosovo ulje inače može da privuče sve nečistoće iz vazduha na lice, i baš iz tih razloga veoma je važno ovaj tretman obavljati uveče, kako se kasnije ne bi pojavili i problemi da mitiserima i bubuljicama.

Krema protiv bora od pantenola:

1 žumance; 2 kašičice apotekarskog vazelina; 1 kašičica meda; 1 kašika maslinovog ulja; 1 kašičica pantenol kreme.

Vazelin je najpre potrebno otopiti na vodenoj pari, a zatim mu pridružiti i ostale sastojke. Sve to dobro promešati kako bi se svi sastojci sjedinili. Kada se dobije kremasta homogena smesa prebaciti je u kutijicu u kojoj će se čuvati. Laganim masirajućim pokretima nanosi se na kožu lica i veoma je efikasna kada je podmlađivanje u pitanju. Bitna stvar koja se treba napomenuti kod upotrebe ove vrste domaće kreme je da se ova krema upija u kožu duže od sat vremena, tako da je najbolje naneti je dva sata pre spavanja na lice. Domaću kremu najbolje je držati u frižideru, pošto su svi njeni sastojci prirodni.

Izvor: Cajeviza.com / Stil