Ječam obiluje nezasićenim masnim kiselinama. Sadrži vitamine A, D, E i veće količine vitamina B12 (koji je inače redak u biljkama). Bogat je i mineralima poput kalijuma, magnezijuma, cinka, gvožđa, fosfora, kobalta, fluora i joda. Ječam je bogat i pantotenskom kiselinom (vitamin B5), koja ima ključnu ulogu u stvaranju eritrocita i polnih hormona.

Ječam sadrži lignane koji imitiraju estrogen i na taj način utiču na zdraviji izgled kože. Lignani su fitoestrogeni koji podstiču proizvodnju kolagena. Njih dobijate ispijanjem proceđene tečnosti. Viša prisutnost lignana u krvotoku je povezana sa mladolikim izgledom i smanjenim rizikom od raka dojke. U ječmu je prisutna i azelaična kiselina koja je veoma interesantna kozmetičkoj industriji zbog efekta koji ima na izbeljivanje kože i smanjivanje hiperpigmentacija pri spoljašnoj upotrebi. Azelaična kiselina inhibira tirozinazu, enzim koji uzrokuje proizvodnju melanina i time pojavu mrlja.

Jedan od najcenjenijih travara prošlog veka, kao hitnu pomoć protiv bora preporučuje masku i napitak od ječma a nauka danas nalazi potpuno opravdanje o ulozi ječma u podmlađivanju.

Potrebno je:

  • 200 gr ječma, oblozi, gaza

Priprema: u litar vode kuvajte 200 grama (najbolje preko noći namočenog) ječmenog zrnevlja (oko 1 sat). Zgnječite ga u kašu i pasirajte kroz fino platno, gazu. Skupite proceđenu tečnost. (Dakle, sada imate kašu i proceđenu tečnost.) Kašu nanesite na lice i držite 20 minuta. Očistite lice. Zatim stavite na lice obloge od proceđene tečnosti (držite ih nekih 15-tak min) i popijte 1 čašu te tečnosti. Ponavljajte ovo jednom nedeljno.

Tekst: M. L.

Izvor: Atma