Ekspert za etikeciju Džuli Laber-Barnet, osnivačica sidnejske Škole protokola, otkrila je listu trendova zbog kojih izgledate prefinjeno i sofisticirano, kao i one zbog kojih izgledate "jeftino".

Manikir i pedikir

Sudeći prema ekspertu, dame koje imaju novca i izgledaju prefinjeno nikada ne lakiraju nokte u upadljive boje. Umesto toga, neguju prirodan izgled noktiju, a naravno, i koža oko noktiju je savršeno sređena i negovana.

"Predugi, špicasti nokti, nokti ofarbani u jarke boje, iskrzan lak, preterano dekorisani nokti kristalima ili 3D ukrasima - sve to trebalo bi da izbegavate po svaku cenu, ako želite da izgledate prefinjeno", kaže Lamber-Barnet.

Suva koža ruku i izgrickani nokti takođe ne izgledaju lepo niti prefinjeno, a isto važi i za ispucalu kožu peta i zapostavljene nokte na nogama.

PROČITAJTE JOŠ: SVAKA PRAVA DAMA ZNA OVIH 10 PRAVILA: ovako se oblači, govori i ponaša kulturna, dostojanstvena žena!

Šminka

Prirodan izgled, odnosno šminka koja se maltene ne vidi na licu, to je ono što čini da izgledate prefinjeno – neka vam Megan Markl ili Margo Robi budu inspiracija.

"Bez obzira na to koliko šminke nosite, od ključne je važnosti da pogodite nijansu pudera, korektora i bronzera, da ne biste izgledali jeftino", kaže ekspert, dodajući da preterana šminka nikada nije savet.

Ona takođe savetuje da jedan isti proizvod za šminkanje ne koristite godinama.

Baš kao i kada je reč o frizuri, važno je da menjate i šminku i da probate različite kozmetičke proizvode (prema preporuci kozmetičara) kako biste izgledali sveže i mladoliko".

Iako je to sada veoma popularno, preterano velike ekstenzije trepavica učiniće da izgledate "jeftino", a isto važi za preterano iscrtane obrve i iscrtavanje linije olovkom izvan ivice usana.

Kosa i koža

Bujne lokne koje izgledaju prirodno su "zaštitni znak" bogatih i poznatih – pomislite samo na frizuru Kejt Midlton.

Sa druge strane, ispucali krajevi i suva kosa su "crvene zastavice" ako želite da izgledate sofisticirano. Nikako ne bi trebalo sebi ni da dopustite veliki izrastak, ako se farbate.

Ekspert za etikeciju Ana Mason savetuje ženama da posebno brinu o kosi ako žele da budu prefinjene, i da se drže podalje od najsvetlijih nijansi kose. Ona savetuje i da kosa i obrve budu što približnije nijanse jer "ne izgleda dobro" kada se ofarbate u svetloplavo, a imate crne obrve.

Ekspert ističe i da su gumene gumice za kosu takođe stvar koja će "pojeftiniti" vaš izgled.

PROČITAJTE JOŠ: 9 jednostavnih i jeftinih načina da vaš dom deluje otmeno i skupoceno

"Nošenje iste frizure godinama takođe nije preporučljivo jer bi trebalo s vremena na vreme da osvežite izgled nekom promenom".

Lamber-Barnet kaže da ne izgleda lepo ni kada starije žene imaju predugu kosu i uopšte, kada frizura ne ide uz godine osobe koja je nosi.

Kada je reč o koži, preterano taman tan (koji nije prirodno taman), fleke od sunčanja ili nanošenja kreme za samopotamnjivanje takođe ostavljaju loš utisak.

Lamber-Barnet savetuje da izbegavate uvećanje bilo kog dela tela, a umesto toga predlaže da vodite računa o zubima, kako bi vam "biseri" duže ostali beli.

Izvor: Mondo