Leto je godišnje doba kada na kosu negativno utiču spoljašnji faktori: vetar, znoj, sunčevi zraci. Kako to da izbegnete i očuvate zdravlje kose? Proverili smo kod profesionalaca!

PROČITAJTE JOŠ: ŽENE SU ODUŠEVLJENE - KAKO DA POSVETLITE KOSU BEZ FARBANJA: ovaj jeftin trik možete same da uradite kod kuće, a kosa će izgledati predivno

Profesionalci savetuju pridržavanje nekoliko jednostavnih pravila, idemo redom:

1. Uvek kada je napolju sunčano, pokrijte glavu šeširom ili kapom koji će vas zaštititi od pregrevanja, a kosu od ultraljubičastog zračenja, vetra i znoja.

2. Koristite posebne proizvode za kosu. U ovom su periodu posebno korisni šamponi, regeneratori, balzami i druga sredstva koja sadrže prirodne sastojke, među njima i biljna ulja i kokos. Oni će obnoviti strukturu vlasi i hraniti je i hidrirati celom njenom dužinom.

3. Ne perite kosu previše često. Potrebno jednom u nekoliko dana da je perete, u zavisnosti od toga koliko je prljava. Šampon kojim je tretirate trebao bi da bude za učestalo pranje.

4.  Što je moguće ređe koristite fen za kosu, peglu, figaro i ostala pomagala koja kosu mogu oštetiti.

5. Jednom do dva puta nedeljno nanesite na svoje pramenove masku koju možete kupiti ili da je napravite sami kod kuće. Pavlaka, kefir, biljna ulja i drugi sastojci nahraniće kosu vitaminima i mineralima i podariti joj sjaj i lepotu.

6. Za bojenje kose koristite samo sredstva sa blagim sastavom i brižnom formulom ili ipak prirodna sredstva za bojenje poput kane.

7. Obavezno koristite posebnu kozmetiku napravljenu za letnju negu poput seruma i sprejeva koje nije potrebno ispirati. Oni će hidrirati i zaštiti vašu kosu bez osećaja dodatne težine.

PROČITAJTE JOŠ: 3 HIT FRIZURE IDEALNE ZA DANE KAD KOSA NIJE SUPER ČISTA: ovo su najlepše frizure koje žene same prave kod kuće (FOTO)

8. Nakon pranja kose, u vodu za poslednje ispiranje dodajte listiće lekovitih trava poput kamilice, melise, stolisnika, kadulje...

9. Za vreme boravka na moru zaštitite svoju kosu od slane vode. Naravno, morska voda je bogata mineralima i korisna za teme, ali pogubno deluje na samu kosu, posebno ako je ona farbana ili oštećena.

Osim toga, setite se da je kosu potrebno hraniti spolja ali i iznutra. Zato je važno imati izbalansiranu ishranu i organizam snabdeti dovoljnom količinom tečnosti. Treba izbegavati stres, previše naprezanja i odreći se štetnih navika. I tada će vaša kosa zaista biti lepa, sjajna i nežna, bez obzira na vremenske (ne)prilike.

Tekst: A. Š.

Izvor: Cromoda