Tipični simptomi koji otkrivaju da jedete previše šećera su bore na čelu, opuštena koža ispod očiju, ispijen izgled, stanjena i bleda koža, bolne akne i bubuljice po celom licu.

PROČITAJTE JOŠ: Glutensko lice i koža: koji simptomi na koži otkrivaju da ste preosetljivi na gluten

Ako vaša ishrana obiluje šećerima i rafinisanim ugljeno hidratima koji se u telu brzo pretvaraju u šećere, koža se neprestano bori da ostane mlada. Problem je u tome što šećeri uzrokuju proces glikozilacije: molekuli šećera vežu se na elastična proteinska vlakna, pri čemu se umrežavaju u krutu strukturu i time umanjuju efikasnost elastina i kolagena i ubrzavaju njihovo propadanje.

Zbog toga je koža opuštena i tanka (pogotovo ispod očiju), a bore i linije su vidljivije, i to uglavnom na čelu jer je, prema tradicionalnoj kineskoj medicini, to područje lica povezano s probavom.

Previše šećera može da utiče i na distribuciju masnoća pa lice ljubitelja slatkog može da izgleda ispijeno jer potkožno tkivo gubi masnoću koja mu daje punoću. Osim tih tipičnih simptoma, ten može da bude bled ili sivkasto-žućkast jer šećer podiže nivo insulina, koji pak može da prouzrokuje preterano lučenje kortizola.

Budući da taj hormon stresa zapoveda organizmu da preusmeri energiju u ispunjavanje drugih zadataka, krvne žile ispod kože lica se stežu pa je koža bleda. Nagla povećanja nivoa insulina mogu dodatno da opterete nadbubrežnu žlezdu, koja, među ostalim, kontroliše rast obrva. Stoga, tanke i retke obrve mogu upozoravati na probleme s tom žlezdom.

PROČITAJTE JOŠ: Budite lepe kao sultanije: domaći recepti za lepotu iz haremske riznice

Čak i ako samo upola smanjite unos slatkog na tenu ćete primetiti velike promene. Za najbolje rezultate potpuno prestanite da jedete slatkiše, rafinisane ugljene hidrate i prerađenu hranu.

Tekst: Magda Dežđek

Izvor: Sensa klub