Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lepota

Šta je trajna šminka: 8 saveta za ulepšavanje i povratak samopouzdanja

Autor Milica Gudzulic
Autor Milica Gudzulic

Nedostatak na licu i telu možete korigovati ili ulepšati nekim od tretmana permanentne šminke i ujedno povratiti izgubljeno samopouzdanje... evo kako!

Izvor: Foto Shutterstock, Privatna arhiva

O tome šta je to što se danas naziva permament make-up razgovarali smo sa Marinom Lovrić, scenskim šminkerom-vlasuljarom.

Šta je tačno trajna šminka (permanent make-up)?

Trajna šminka je tehnika kojom ručno ili mašinicom unosimo pigment pod površinski sloj kože, što je kasnije čini privremenom.

Ili, još jednostavnije, to je kozmetički tretman koji se koristi kako za ulepšavanje tako i za korigovanje nedostataka, ali i za vraćanje samopouzdanja ženama, a sve više i muškarcima.

Kome preporučujete da proba ovaj tretman?

Posle 10 godina iskustva u oblasti trajne šminke, shvatila sam da većina naših klijenata nije dobro shvatila šta je tačno svrha trajne šminke. U svakoj tehnici permanent make-up susretala bih se sa sličnim problemom. Pod velikim uticajem medija i estradnih ličnosti naši klijenti mešaju ciljeve premanent make-upa i scenske šminke.

Software:Adobe Photoshop CS5.1 Windows Created: 2015:09:04 13:26:46
Izvor: Foto Shutterstock, Privatna arhiva

Mislim da se izgubio smisao prave trajne šminke koja uopšte nije scenska, već postoji da bi se, pre svega, ublažili svi nedostaci na licu, korigovale nepravilnosti na njemu i povratilo izgubljeno samopouzdanje. Reč je o šminki kojom treba da se postigne što prirodniji efekat, a ne efekat scenske šminke! Tretman trajne šminke preporučuje se svakome ko ima bilo kakav nedostatak. 

Iz iskustva mogu da potvrdim da se tom tretmanu najviše podvrgavaju žene u godinama kada počinje da se gubi prirodni pigment usana, kada trepavice postaju ređe, kada žele da pojačaju ili osenče samu konturu oka ili kada su obrve izgubile svoju definiciju, oblik i simetričnost. Trajna šminka se preporučuje i onda kada počinjemo da gubimo kosu, posle operacije kancera dojke, kod vitiliga, gubitka noktiju, da bismo prekrili ožiljke i kapilare... Danas je ova metoda ulepšavanja lagano ušla i u jedan segment medicinskih tretmana i svakim danom dobija nove dimenzije, ide napred, u korak s vremenom.

Šta sve može da se preoblikuje ili ulepša trajnom šminkom?

Širok je spektar delovanja trajne šminke danas. Osvrnuću se prvenstveno na lice, jer to su najčešći zahtevi klijenata u Srbiji s obzirom na to da je kod nas još tabu pričati o pigmentaciji bradavica (areola micropigmentation). Na licu možete da radite: pigmentaciju zalizaka, brade, brkova i zulufa, vitaligo, prekrivanje ožiljaka, kapilara, iscrtavanje obrva, iscrtavanje gornje i donje linije kapka tzv. eyeliner, iscrtavanje, uvećavanje, smanjivanje, popunjavanje ili senčenje usana.

VIŠE: Saveti profesionalnih šminkera za blistav ten: čemu služi i kako se koristi prajmer

Da li su procesi bolni?

U zavisnosti od tretmana i sam stepen bola je drugačiji. U svakom slučaju, bol nije neizdrživ, a i koriste se lokalni anestetici da bi tretman bio što prijatniji za klijenta.

Kako izgleda postupak sređivanja obrva?

Prvo s klijentom dogovaramo željeni oblik obrva i njihovu boju. Dajemo i naše sugestije da bismo na kraju zajedno postigli što bolji rezultat. Zatim pripremamo obrve – šišamo ih, čupkamo sve što bi moglo da bude višak. Sledećei korak je čišćenje kože. Posle toga iscrtavamo obrve. Nanosimo anestetik u vidu gela, maskica ili tečnosti da bi se klijent osećao komforno, a sam proces protekao bezbolno.

Najpopularniji oblik obrva? Saznajte na drugoj strani teksta!

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije