Džejd Bil je napravila fotografije različitih majki koje doje svoju decu i pokazala kako i dojenje može da bude umetnost, pogotvo ako se ovekoveči kamerom.

Ova umetnica uspela je da pomoću fotoaparata zabeleži najintimnije trenutke između majki i njihovih beba.

Kako je fotografije objavljivala na svojoj stranici na Fejsbuku, zbog golotinje koja nije dozvoljena na ovoj društvenoj mreži, Džejd je morala da sakrije (bluruje) određene delove tela. Međutim, kada je prvi put predstavila grupnu fotografiju sedam nagih majki koje doje decu, za samo dva sata, ovo umetničko delo dobilo je preko hiljadu lajkova na Fejsbuku.

Iako je dobila brojne komplimente i poruke podrške, Džejd se, na svoje iznenađenje, suočila i sa negativnim komentarima koju su ove slike nazvali "odvratnim".

VIŠE: Tajne srećnog porođaja

Interesantno je da su mahom muškarci bili oni nezadovoljni koji "eksplicitno dojenje smatraju vidom vulgarnosti i neukusa".

Zbog takvih komentara, Džejd je bila primorana da neke fotografije ukloni sa svoje stranice. Na jednoj slici ova umetnica zaboravila je da "sakrije" bradavice jedne majke. Zbog tog propusta neko ju je prijavio zbog pornografije.

VIŠE: Prirodan porođaj kao izbor

Džejd, kako kaže, nije ljuta zbog transparentnosti društvenih mreža, već zbog takve rekacije, jer Fejsbuk sa jedne strane dozvoljava "vulgarno ali društveno prihvatljivo ponašanje kojim se mnogi mladi Amerkinaci diče, a sa drige strane zabranjuje umetničko izražavanje".

- Ako postavimo umetničku fotografiju neproprocijalnog ženskog tela, prekršićemo pravila, prosto zato što će to neko okarakterisati kao "ružno" jer nije dovoljno seksualizovana. Mislim da je to nepravedno – istakla je Džejd.

Izvor: Žena.blic.rs