Sa dolaskom jeseni dolazi i do promjena u našem organizmu, a ono što se ženama često dešava u ovo doba godine jeste opadanje kose.

Rešenje za ovu pojavu leži i u kuhinji, koju trebate opremiti namirnicama koje su odlične u borbi protiv opadanja kose a i pored toga odlično deluju na zdravlje organizma.

Losos

Losos je bogat omega-3 masnim kiselinama što ga čini jednom od najboljih namirnica za sprečavanje gubitka kose. Namirnice koje obiluju ovim kiselinama nisu dobre samo za mozak, već i za zdravlje kose. Pobrinite se da što više jedete hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, poput lososa, tune, oraha i kelja.

Spanać

Ovo lisnato povrće puno je vitamina, minerala i antioksidanasa što ga čini idealnom namirnicom za sprečavanje gubitka kose i takođe daje sjaj tenu. Također, spanać je poznat po tome da potpomaže probavu, a dobar je i za zdravlje očiju i kosti.

Jaja

Kad su jaja u pitanju, u medijima se stalno raspravlja o tome koliko su ona zapravo dobra za naše zdravlje. Kada govorimo o zdravlju kose jaja su preporučljiva zbog svog sadržaja svih esencijalnih aminokiselina i podižu nivo dobrog HDL holesterola.

Ovsene žitarice

Od ovasa možete napraviti vrlo ukusan doručak ili kolače, a takođe se nalazi na spisku namirnica koje sprečavaju opadanje kose. Dobar je izvor biotina koji je odličan za zdravlje kose i vlasišta. Osim što poboljšava imunološki sastav i krvni pritisak,  zdravstvene dobrobiti ovasa su višestruke.

Šargarepa

Šargarepe su odlična grickalica jer sadrže beta-karoten koji proizvodi vitamin A koja  pomaže kod proizvodnje hranjivih ulja koja su bitna za zdravlje vlasišta i kose. Nedostatak vitamina A povezuje sa stanjivanjem i gubitkom kose pa nemojte dozvolite da nedostaje vašem organizmu. Osim u šargarepi, A vitamin možete pronaći i u , mangu i bundevama. 

Ostrige

Iako su ostrige uglavnom poznate kao dobar afrodizijak, one su također odličan izvor cinka. Nedostatak cinka može dovesti do gubitka kose, trepavica pa čak i izazvati probleme s vlasištem. Ako ne volite ostrige, cink se takođe nalazi i u orasima, govedini i jajima.

Sočivo

Sočivo je još jedan veliki izvor esencijalnih minerala i vitamina koji su ključni u sprečavanju gubitka kose. Ako ste vegetarijanac, sočivo bi  trebalo da se nađe na vašem jelovniku jer sadrži dosta proteina. Kako je kosa uglavnom sastavljena od proteina, važno je jesti namirnice koje ih sadrže. Ukoliko ne volite sočivo, dobra zamena je grčki jogurt ili kikiriki koji su takođe bogati proteinima.

Izvor: Agroeko