Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hajdučka trava za baštensku leju

Ako uređujete baštu oko vikendice i ne možete da joj se posvetite svakog dana, potrebne su vam atraktivne biljke koje ne traže naročitu negu i otporne su na razne vremenske neprilike. Hajdučka trava je jedna od takvih zahvalnih ...

  Izvor: Foto: Wikipedia

Hajdučka trava (lat. Achillea millefolium L.) je višegodišnja, zeljasta biljka iz porodice Asteraceae. Kod nas je poznata još i kao hajdučica, stolisnik i romonika a ime je dobila po grčkom mitskom junaku Ahileju koji je prema legendi privijao ovu biljku na svoje rane.

Ova snažna biljka koristi se u lekovite svrhe a može da raste od 7 do 80 cm. Obično raste na livadama, pašnjacima, polusuvim stepama, travnjacima, njivama i šumarcima. Ima je u celoj Evropi, samo je u području Mediterana nešto ređa.

Dugotrajne cvetove iz ove vrste ima Achillea-Filipendulina-Hybride. Od juna do septembra ona nosi na dugim stabljikama štitaste cvasti sa najčešće žutim cvetovima. Zlatna hajdučka trava se ne širi tako lako kao ostale starije sorte hajdučke trave, ali im je potrebno vlažno zemljište i mnogo sunca. Za kvalitetnu staru sortu važi "Coronation Gold" (zlatnožute boje, visina oko 70 cm).

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije