Da se koren ne bi oštetio kada jak vetar povije grane ili nakrivi stablo, najbolje je da tek zasađeno mlado drveće i veće ukrasne žbunove, osigurate odmah prilikom sadnje. U zavisnosti od načina sadnje i biljke, zavisiće i metode:

Kod stabala sa busenom (koren je obavijen tkaninom ili žičanom mrežom) i kod biljaka u saksiji van predela korena treba zabosti kočić. Većem drveću treba dati potporu u vidu konstrukcije od tri stuba koja se zabada u zemlju. Sadnice s golim korenom, fiksiraju se uz vertikalni štap. Ovaj kočić se zabada u zemlju pre sadnje da se ne bi oštetio koren i mora da ostane zaboden uz biljku najmanje dve godine. Zbog toga koristite impregnirano drvo koje biljka dobro podnosi. Dužina kočića meri se tako da doseže najmanje 50 cm u dubinu, a rastojanje od početka krošnje iznosi 10-25 cm.

Materijal za vezivanje trebalo bi da bude elastičan. Najprikladniji je kanap od kokosovih niti ili specijalna traka od veštačkog materijala. Najbolje bi bilo da oko stabla postavite gumenu manžetnu na mestu gde se kanap i kora dodiruju, jer ćete na taj način sprečiti oštećenje kore.

LepaiSrecna Kada se približi vreme jesenje sadnje, i iskusnim baštovanima dobro dođu praktični saveti za potporu mladih sadnica. Pogledajte kako je najbolje ukrstiti kanap i čime možete da zaštitite nežnu koru drveća.