Odlučujuće pitanje prilikom izbora metode setve jeste da li će biljke imati dovoljno prostora za klijanje i rast.

Najčešće se primenjuje setva u redovima zato što to olakšava negu i berbu. Rastojanje između žlebova za setvu i pojedinačnog semena zavisi od prostora koje zauzima odraslo povrće.

Sitno seme za setvu (šargarepa, začinske biljke) često se seje suviše gusto. Ukoliko želite da poštedite sebe razređivanja isklijalog semena, koristite pilirano seme ili se latite praktičnih traka za setvu, na kojima se seme nalazi na određenom rastojanju.

Kod pasulja, graška i kukuruza šećerca preporučuje se setva u intervalima. Pri tom se seju 2-3 zrna na ravnomernim rastojanjima u udubljenja u leji tako da biljke kasnije rastu u manjim grupama i mogu međusobno da se podupiru.

Setva rasipanjem semena preporučuje se kod biljaka kao što je poljska salata koja raste u obliku rozete, ali se pokazala praktičnom samo u lejama u kojima nema korova, jer kasnije plevljenje ili okopavanje skoro da je jedva moguće.

Podsećamo vas na osnovne korake pri sadnji: prvo, označite redove pomoću grabulja posle kojih ostaju brazde.

Možete napraviti četiri reda za setvu iste dubine. Ako je leja duža, možete i da zategnete kanap koji ćete vezati na početku i na kraju kako bi setva išla ravno.

PRIPREME ZA SETVU KROMPIRA PO SAVETIMA INŽENJERA POLJOPRIVREDE: evo kako da naklijavanjem povećate prinos i do 10 posto

Zatim, seme razbacajte što ravnomernije i na kraju okopajte površinski sloj i prekrijte seme.

Sitno seme je najbolje posejati u paralelnim redovima, a krupno seme sadite u malim grupama - takozvanim "odžacima".