Danas postoji mnoštvo sorti baštenskih ili ananas jagoda (Fragaria x ananassa) krupnih plodova, a svake godine pojavljuju se noviteti. Upravo se u bašti isplati uzgajanje visokoaromatičnih istorijskih sorti kao što su 'Mieze Schindler' ili 'Konigin Luise'. Obe potiču iz vremena kada su bili traženi slatki plodovi čije se meso prosto topilo u ustima. Njih skoro da i nema u prodaji zbog ekstremne osetljivosti na pritisak prilikom transporta.

Kod modernih sorti, trend ide ka krupnim, pravilno oblikovanim i čvrstim plodovima. A i tu ima nekih kulinarskih otkrića: Mieze Nova nasledila je božanstvenu aromu od sorte Mieze Schindler, plodovi su krupniji i pogodniji za zamrzavanje. U Francuskoj omiljena jagoda za desert Mara de Bois ima finu aromu šumske jagode. Biljke plodonose više puta od juna do prvog mraza. U tu grupu ubraja se i Hummi Gento, čiji snažni izdanci srastaju u gustopolje jagoda, koje se lako održava.

Viseće jagode kao što su Elan, Camara, Rosana do jeseni imaju atraktivne cvetove i ukusne bobice. I puzavičaste jagode garantuju uživanje u jelu koje će trajati nedeljama. Izdanci dugački do 1,5 m ne uspinju se sami od sebe i morate ih redovno uvezivati i usmeravati.

Marija Jakob

LepaiSrecna Baštenske jagode nastale su pre više od 200 godina ukrštanjem severnoameričkih i srednjoameričkih divljih vrsta. Poznavaoci tvrde da su one najrasprostranjenije gajeno voće na svetu.