Mihael Kasaš iz sela Dolina kraj slovenačke Lendave izgleda kao čovek koji je uvek bio spreman da traga za odgovorima kako funkcioniše priroda u kojoj je odrastao.

Onaj naučni, do koga je došao doktoratom iz hemije, nije ga zadovoljio, pa se vratio na selo i zasnovao biodinamičku farmu.

Njegova roditeljska kuća jednako je udaljena od varošice Lendave i slovenačkih granica sa Hrvatskom i Mađarskom. Na tromeđi se danas nalazi i eko domaćinstvo, pokrenuto 2008. godine kada je rešio da se vrati u rodni kraj.

PROČITAJTE JOŠ: UKUSAN DOMAĆI PARADAJZ U VAŠOJ BAŠTI: kako se gaji organski paradajz, kad je vreme za setvu, koja đubriva i preparate za štetočine smete da koristite (SAVETI STRUČNJAKA + ORGANSKA BAŠTA)

Sedi u malenoj kancelariji, okružen simbolima istočnjačkih veština joge i lunarnim kalendarima. Za stolom, dok radi na kompjuteru, izgleda kao autentični doktor nauka, titule koje je stekao na Univerzitetu u Mariboru.

Ipak, pravi duh pokazuje tek kada ide u obilazak imanja na koje je ponosan. Vratio mu se pre deset godina, iako većina mladih danas ide u suprotnom pravcu.

Iako je na Univerzitetu u Mariboru svrstan među mlade istraživače i naučnike hemijske tehnologije, tokom jednog časa praktične nastave, Mihael je dobio drugačiju ideju.

"Imali smo jedan prilično dobar predmet, zvao se tehnologija poljoprivrede. Vodili su nas na jedno eko domaćinstvo, a ja sam se oduševio onim što sam tamo video. Došao sam kući i rekao - ili ćemo raditi tako, ili ćete bez mene", opisuje mi Mihael rađanje ideje koja mu je promenila život.

"Kada uvidiš da stvari nisu baš onakve kakvim ih mi vidimo, i da ima nešto dublje, što nas u školi ne uče, shvataš da moraš sam da istražuješ."

U pola glasa, Mihael kaže da otac nije bio oduševljen idejom da se na njegovom imanju formira najpre ekološka farma. Ipak, sinovljeva argumentacija bila je dovoljno jaka za početak posla.

"Počeli smo sa ekološkim načinom poljoprivrede, a kada smo počeli dublje istraživati, videli smo da je biodinamički način - onaj pravi."

Kliknite OVDE da saznate koja je razlika između ekološke i biodinamičke poljoprivrede!

PageBreak

Osnovno znanje o biodinamici stekao je u Mariboru, na kursu za poljoprivrednike koji žele na ovaj način da se bave zemljom. Ipak, odmah ističe da je to bila samo osnova i da je najviše naučio u praksi.

Biodinamička poljoprivreda vrlo je slična ekološkoj, ali je Mihael Kasaš opisuje kao još jedan korak dalje u povezivanju čoveka i prirode.

"Biodinamičko domaćinstvo je nadgradnja ekološkog. Ekološka poljoprivreda razmišlja samo kako raditi stvari bez hemijskih dodataka. Biodinamička poljoprivreda razmišlja kako da bez hemijskih dodataka oživimo zemlju."

"Oživljavanje zemlje" postiže se praćenjem ritma prirode, i to ne samo godišnjih doba i vremenske prognoze, već i ritma kretanja planeta, Meseca, Sunca i konstelacija.

PROČITAJTE JOŠ: VOĆE BOGOVA KOJE SE LAKO UZGAJA BEZ PRSKANJA PROTIV ŠTETOČINA: zdrave i ukusne "naši" kruške idealne za organski voćnjak

"Na prvom mestu nam je da imamo živu zemlju, jer ako imamo živu zemlju, na njoj može izrasti živo povrće, a to je prava hrana za ljude."

Sam Mihael priznaje da je "živo povrće" skuplje čak i u odnosu na ekološki gajeno, ali dodaje da je neuporedivo zdravije i da se čovek može zadovoljiti i manjom količinom, jer je kvalitetnije.

"Biodinamika ne zahteva više ulaganja novca. Ali, danas je vreme novac, tako da...", ostavlja svima da sami zaključe da li mu se isplati ovaj način bavljenja poljoprivredom.

Zaključuje da mu je opredeljivanje za ovaj način bavljenja zemljom važan i zbog opuštanja. Dok po sat vremena meša preparate kojima oživljava zemlju u svojoj bašti, odmara se gledajući u vrtloge koji nastaju sjedinjavanjem kišnice i prirodnih preparata od kravljeg roga.

Tekst: Aleksandar Miladinović

Izvor: Kurir/BBC