Voćari nemaju razloga za brigu, jer je većina voćnih vrsta i dalje u mirovanju. Niske temperature biće i korisne, jer će pomoći izmrzavanju štetnih mikroorganizama.

Na severozapadu Vojvodine temperature je ovih dana padala i ispod 10 stepeni. Ovo zahlađenje stiglo je posle relativno tople zime, koju su karakterisali periodi kada su merene temperature iznad prosečnih za to razdoblje godine. Međutim voćari nemaju razloga za brigu, jer je većina voćnih vrsta i dalje u mirovanju. Niske temperature biće i korisne, jer će pomoći izmrzavanju štetnih mikroorganizama.

PROČITAJTE JOŠ: VOĆARI, STARI VOĆNJAK MORA DA SE PAŽLJIVO NEGUJE: kako se para i čisti kora na voćkama (DEZINFEKCIJA I KALEMARSKI VOSAK)

Čađava krastavost i kruškina buva

Prema podacima Izveštajno-prognozne službe Regionalni centar Sombor zasadi jabučastog voća su u hladni period ušli u fazi mirovanja. Do kretanja vegetacije došlo je kod zasada koštičavog voća, naročito ranih sorti bresaka i ranih sorti kajsija.

"Regionalni centar Sombor prati dozrelost peritecija prouzrokovača čađave krastavosti jabuke i laboratorijske analize prezimelog lišća iz voćnjaka su pokazale da je u peritecijama došlo do formiranja askusa, ali za sada u zasadima jabučastih vrsta još ništa ne treba raditi na zaštiti. Kod zasada koštičavog voća, ukoliko su u fazi mirovanja i bubrenja pupoljaka, treba uraditi tretman nekim od bakarnih preparata, naravno posle stabilizacije ovog vremena. Ukoliko je došlo do pucanja pupoljaka, onda je potrebno uraditi tretman protiv izazaivača kovrdžavostilista. U zasadima krušaka aktivna je kruškina buva, pa takođe po stabilizaciji vremena treba uraditi tretman i imaga i jaja", kaže Tatjana Veselinović, koordinatorka prognozno–izveštajne službe, Regionalni centar Sombor.

PROČITAJTE JOŠ: ZAŠTITA RANOG POVRĆA OD MRAZA: 4 načina da mlade biljke prežive niske temperature u rano proleće

Jabuka dominira

U regionu zapadne Bačke pod voćnjacima je više od 1.500 hektara. Najviše je jabuka, kojih ima više od 400 hektara i šljive koja je zasađena na više od 300 hektara. Voćarstvom se bavi oko 2.500 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava na području zapadne Bačke.

Tekst: Zlata Vasiljević

Izvor: Agroklub