Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Voćnjak i povrtnjak

Orezivanje voća: poboljšana piramidalna kruna (SAVETI + VOĆNJAK)

Autor Jasmina Glišić
Autor Jasmina Glišić

Poboljšana piramidalna kruna predstavlja kombinaciju piramidalne krune i vaze i donosi nam najbolje od ova dva oblika orezivanja...

Izvor: Foto: Profimedia

Poboljšana piramidalna kruna je takav oblik krune kod koje se na centralnoj produžnici (vodjici) nalazi 5 - 7 osnovnih skeletnih grana, koje su spiralno rasporedjene na rastojanju od 30 - 40cm. 

Prva godina: Kada se razvije i formira željeni broj skeletnih grana vodjica se prevodi na najvišu skeletnu granu. Odstranjivanjem vodjice gornji deo krune je otvoren, što je značajno za njeno bolje osvetljavanje, lakšu rezidbu, zaštitu i berbu plodova.

Posadjene sadnice se skrate na visinu od 70 - 100 cm, u zavisnosti o kojoj voćnoj vrsti se radi, ako na sadnici imamo kvalitetne prevremene grančice odaberemo 3 - 4 i njih skraćujemo na nekoliko pupoljaka vodeći racuna da poslednji pupoljak bude okrenut u polje, a ostale prevremene grančice uklanjamo do osnove.

Kada krene vegetacija uklanjamo sve mladare na sadnici koji su krenuli sa podloge i iznad spojenog mesta do 20 cm visine od tla. Svi izbili letorasti se ne diraju dok ne dostignu dužinu od 30 cm. Tada se vrši njihovo uklanjanje do visine od 70cm. 

U julu mesecu biramo tri jača mladara od kojih će vršni poslužiti za produžetak vodjice, a druga dva za prve dve skeletne grane. Da bi ove grane bile pod željenim uglom (45-50 stepeni) neophodno je izvesti njihovo razvodjenje uz pomoć čačkalica, žice, stiropora, štipaljke i sličnih predmeta.

Ostali prekobrojni mladari se ne uklanjaju, već se povijaju ili pinsiraju radi poboljšanja ishranjenosti primarnog skeleta i ranijeg stupanja na rod.

U proleće druge godine, pre kretanja vegetacije, ostavljene skeletne grane se skraćuju na oko 50cm od osnove. Vodjica se takodje skraćuje ali tako da njen presek bude za 20cm viši od preseka skeletnih grana. Takodje svi letorasti koji su u unutrašnjosti krune i koji se ukrštaju uklanjaju se do osnove.

PROČITAJTE VIŠE: Orezivanje voćaka - varijante za trešnje, višnje, jabuke i kruške

U toku jula meseca vrši se odabiranje nova tri mladara od kojih ce vršni biti prudužetak vodjice, a bočni će dati nove skeletne grane koje treba da budu rasporedjene u medjuprostor donjih skeletnih grana i pravilno rasporedjene po visini na oko 30cm od formiranih skeletnih grana.

Istovremeno, na donjim skeletnim granama, na udaljenosti od oko 50cm od mesta račvanja, odabiraju se mladari za obrazovanje prve serije sekundarnih grana. Treba paziti da one budu sa iste strane primarnih grana da se ne bi ukrštale i medjusobno zasenjivale.

Svi prebujni mladari i oni koji rastu vertikalno ili u unutrašnjost krune se odstranjuju, a ostali umereno bujni mladari se pinsiraju i dovode u položeniji položaj da bi se formirali cvetni pupoljci.

Na sledećoj strani pročitajte kako da nastavite rezidbu treće, četvrte i pete godine.

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...