Indijanska banana, listopadna voćka iz porodice jabuka, poznata i pod nazivom "pawpaw", poreklom iz Severne Amerike, može da poraste do 4,5 m. 

Ima krošnju piramidalnog oblika, sa tamnozelenim bujnim visećim listovima koji poprimaju zlatno smeđu boju u jesen. 

Lepi, krupni cvetovi bordo ili crvenoljubičate boje, razvijaju se u aprilu, ali ih zbog neprijatnog mirisa (koji se oseća samo ako zaronite nos u cvet) pčele retko posećuju, pa oprašivanje najčešće obave muve i drugi insekti ili se to vrši veštački (ručno pomoću četkice). Plodovi se formiraju u trećoj godini gajenja, a sazrevaju od avgusta do oktobra i dostižu težinu 150 do 500 g. Veoma su sočni i slatki, a ukusom podsećaju na bananu, mango i ananas.

Paupau najbolje uspeva na plodnom, dobro dreniranom zemljištu slabo kisele ili neutralne reakcije. Ako se sadi više stabala, preporučen razmak je 3 m, a između redova 2 m. 

Prihranjuje se na proleće sa 1 do 2 l humusnog đubriva ili NPK 20:20:20. Indijanska banana dobro podnosi niske temperature, kasne mrazeve i grad, ali je osetljiva na suv vazduh. U vreme suše, odrasle biljke nije potrebno zalivati, ali je neophodno povremeno orošavati. Mlade sadnice (jednogodišnje) trebalo bi zalivati i držati delimično u hladu tokom leta, a zimi ih štititi od mraza. Posle prve godine, biljka ubrzava rast i potrebno joj je više sunca. 

VIŠE: Kako se uzgaja banana: tropska biljka uspeva i u Srbiji, evo pod kojim uslovima

Za 5 do 7 godina poraste od 2 do 3 m. Plodovi se najčešće jedu tako što se prepolove, a onda se kremasta pulpa žute ili beličaste boje pojede kašičicom. Semenke se ne jedu i obavezno se odstranjuju. Ovo egzotično voće veoma je bogato vitaminima i mineralima. Koristi se za voćne salate, sladolede, voćne jogurte i razne poslastice. Osušeni listove mogu da se upotrebe kao najkvalitetniji organski pesticid, pošto se najpre samelju i potope u vodu.

Zavirite i u našu FOTO-GALERIJU!

Izvor: Novosti

LepaiSrecna Maštate o tome da u bašti imate neko egzotično drvo i sa njega ubirate sočne plodove? Možda bi indijanska banana mogla da zadovoljni vaše prohteve!