Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koje začinsko bilje možete da posadite i u polusenci

Začinsko bilje najbolje uspeva na mestu gde je direktno sunce. Međutim, vrste poput matičnjaka i selena sasvim dobro uspevaju i na mestima sa nekoliko sunčanih sati u toku dana,

  Izvor: Foto: Profimedia

Matičnjak (Myrrhis odorata) i selen i u prozračnoj senci razvijaju dovoljno arome, a pošto kasnije formiraju cvetove, berbu možete da produžite za dve do tri nedelje.

Dugotrajni umetnici u senci kao i dekorativni crveni kiseljak brzo mogu da formiraju velike žbunove, pa u leji igraju glavnu ulogu. Biljke posadite u sredinu leje na rastojanju od 40–50 cm i u rupu za sadnju dodajte zreo kompost sa šakom rožnog brašna.

Aromati;ni baštenski timijan i niže sorte žalfije kao i šarenolisne sorte žalfije Salvia officinalis „Tricolor“ treba posaditi uz ivicu leje, najbolje tamo gde ujutru ili posle podne može da akumulira nekoliko sati sunčeve svetlosti. Ni u jednoj leji sa začinima ne sme da nedostaje peršun. Jednogodišnju ili dvogodišnju začinsku biljku treba ponovo posaditi na isto mesto tek posle četiri godine.

Savet: Kupljeno začinsko bilje pažljivo izvadite iz saksije, busen na nekoliko mesta zagrebite i biljke posadite na istu dubinu na kojoj su bile u saksiji. Dobro zalijte i čekajte do prve berbe dok ne počnu da izbacuju jake izdanke.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije