Farmer Mark Botrajt ući će, verovatno, u istoriju baštovanstva i kulinarstva – našao je način da očuva na hiljade glavica belog luka koje proizvede na svom imanju, ali i da zaradi pravo bogatstvo na specijalitetu kojim snabdeva vrhunske restorane kao što su “Ric” i “Ajvi”. 

Recept koji je pronašao na internetu potiče, zapravo, iz Koreje i star je oko 4000 godina. Reč je o takozvanom sporom kuvanju, odnosno procesu kojem se glavice luka podvrgavaju povišenoj temperaturi i povećanoj vlažnosti punih 40 dana tokom kojih im se menjaju boja, tekstura i ukus.  Mark je počeo sa svojim starim šporetom na drva, a sada gradi specijalnu prostoriju na farmi kako bi mogao da proizvodi 2500 glavica u jednom turnusu.

Tako nastao “crni beli luk” ima, kaže Mark, teksturu sušene kajsije i ukus balzamiko sirćeta, a najbolje od svega je što može da se stoji duže od godinu dana. Jedna glavica košta oko 500 dinara (3,5 engleske funte), a specijalitet su već pohvalili vrhunski svetski kuvari kao što su Najdžela Loson, Mark Hiks i Jotam Otelengi.

LepaiSrecna Mark Botrajt iz Dorseta tražio je samo način da duže očuva svoju berbu belog luka, a otkrio je stari recept na internetu zahvaljujući kojem će postati prvi "milioner belog luka"!