Smokvu (Ficus carica) u saksiji treba da iznesete napolje iz zimskog staništa već u aprilu. Ko previše okleva i ovu egzotičnu biljku iznese tek u maju, izgubiće dragocen period rasta, koji je potreban plodovima smokve za sazrevanje.

Tokom dana kada biljci preti opasnost od kasnog mraza, saksiju sa smokvom unesite u kuću. Da bi ova mediteranska biljka ostala vitalna i plodonosna, treba da joj priredite „prolećno čiščenje“.

Pošto smokve, u principu, bujno rastu i prokorene saksiju za jednu sezonu, treba da se presađuju svake godine.

Na proleće presadite biljku u veću saksiju s kvalitetnom zemljom ili odsecite desetinu busena i dopunite saksiju zemljom. Od proleća do jeseni smokvu treba svakodnevno obilno da zalivate.

Kada kupujete, izaberite sorte koje imaju veliki prinos i šarene i ukusne plodove koji sazrevaju tokom celog leta sve do kasne jeseni. Sorta Gustissimo Twotimer formira plodove dva puta u toku sezone, koji su slatki i ne pucaju po vlažnom vremenu.

Upečatljive su i zeleno-bele panaširane smokve sorte „Variegata“, koji su sredinom jula zreli za berbu, dok je sorta kruškastih plodova "Gustissimo Morena" bujnog rasta, a plodovi su joj sočni.