Poštovana gospođo Baranac,

Veoma cenim Vaš rad i želela bih da mi pomognete oko uređenja dvorišta. Dvorište planiramo da uredimo u jesen, kada bude moguće da posadimo sadnice i ruže.

Na placu su jedna tekoma i crvenolisni lešnik koji bih volela da ostane. Ima nešto voća ispred garaže, ali nisam ucrtala jer mora da se vadi kada se staza bude betonirala.

Volim ukrasno drveće i žbunje koje cveta, kao i grmolike ruže, a volela bih i jedan alpinetum. Od biljaka ono što ne traži mnogo rada jer zbog zdravstvenog stanja ne mogu mnogo da se bavim baštom.

Puno pozdrava od porodice Milašinović, Kraljevo

Poštovana gospođo Milašinović

Predlažem Vam pejzažno rešenje u kome sam vodila racuna o Vašim željama, ali moram da priznam da su bile skromne. Kako imate dve kapije, za vozila i pešačku, ova prva je prilagođena garaži, ali je taj put odvojen biljkama prema zelenoj površini. Uz ograde sam Vam preporučila ruže puzavice, sem desno od pešačkog ulaza, gde sam smatrala da u Vašoj bašti treba da imate intimu. Kako ste rekli da volite alpinetume, on je postavljen kao centralni ukras u tom delu bašte.

Možete ga osvetliti reflektorima i tada ce izgledati mnogo lepše, jer sam Vam postavila klupe odakle možete da uživate u tom prizoru. Na kraju, od cveća Vam predlažem samo perene (višegodišnje cveće), koje može da cveta cele godine (vegetacioni period), a s druge strane od nege traži samo plevljenje. U prvoj godini ne morate posaditi predviđen broj cvetova, jer se perene šire, pa ćete sledećih godina moći da popunjavate prazan prostor. Na platou ulaznog dela možete postaviti velike keramičke saksije i u njih posaditi sezonsko cveće. Nadam se da će Vam se rešenje dopasti.

Dragana Tucović Baranac, dipl.pejz.arh

Pogledajte u galeriji skice predloženog rešenja.

LepaiSrecna Ukoliko želite bogatu baštu, ali možete da vodite brigu samo o malom broju biljaka, ruže puzavice su pravo rešenje za vas...