Lepota, zelenilo, šareno bilje, sve to krasi dvorac Benrat, koji se nalazi u Dizeldorfu. Prostire se na više od 6o hektara, od čega je oko 45 hektara označeno kao prirodni rezervat.

Park je dom za više od 80 vrsta ptica i preko 300 vrsta insekata. Najstariji deo vrta datira iz 17. veka. Izlazi na reku Rajnu i otvoren je za javnost i posete, a od 1984. godine grad Dizeldorf je stavio pod svoju zaštitu dvorac i park.

Dvorac je izgrađen u 18. veku pod vođstvom francuskog arhitekte. Arhitektura predstavlja primer na prelazu iz baroka i rokokoa u neoklasicizam. Kompleks zgrada sacinjavaju tri građevine: centralna zgrada, levo i desno krilo. U krilima su kroz istoriju bile škole, a danas su tu smeštena dva muzeja. 

U istočnom krilu nalazi se Muzej istorije evropskih vrtova, a u zapadnom Prirodnjački muzej. Muzej istorije evropskih vrtova je  tematski jedinstven jer se fokusira na razvoj pejzažne arhitekture u Evropi u svim njenim aspektima, kroz osvrt na dugu istoriju.

Razmatraju se cvetni trendovi, skulpture u parkovima i baštama, pejzažno-arhitektonski projekti, tehnike orezivanja, lekovite biljke, retke i ugrožene biljne vrste, a takođe i novi trendovi i stilovi u uređenju i dizajniranju. Sve ovo je dočarano slikama, skulpturama, grafikama, maketama, video-ilustacijama i zvukom muzike i prirode iz određenog perioda na više od 2.000 m izložbenog prostora. 

Pročitajte na sledećoj strani još detalja iz ovog raskošnog vrta i pogledajte slike u našoj galeriji...

PageBreak

Prirodnjački muzej je posvećen prirodnoj istoriji te regije s posebnim osvrtom na ptice i faunu.

Bašta dvorca se sastoji od nekoliko oblasti nastalih u različito vreme. Najstariji deo, kako je već pomenuto, datira iz 17. veka, iz perioda izgradnje starog zamka, i to je jezeroribnjak s prednje strane, polukružnog oblika. Njegova uloga je, između ostalog, i uloga vodenog ogledala za raskošnu fasadu. Oivičeno je visokim drvorednim stabilima i trakastom zonom travnjaka.

Istočno od jezera nalazi se nekadašnja plantaža pomorandži, a zapadno veliki lovački park koji vodi do obale Rajne. Celo područje parka je prožeto vodom. Lovački park je išpartan stazama koje su zvezdasto raspoređene i sve kreću iz jedne tačke, na kojoj se nalazi lovačka kuća. Bočno od centralne zgrade nalazi se simetrično uređen deo vrta u francuskom baroknom stilu, a s druge strane engleski vrt, oba nastala početkom 19. veka.

U francuskom baroknom delu vrta prate se strogi geometrijski principi oblikovanja i dizajniranja. Tu je i velika vodena površina s kaskadama i šest vodoskoka, a cvetni elementi se obnavljaju svake jeseni, i proleća. Krajem 19. veka posađen je veliki broj egzotičnih drvenastih i žbunastih vrsta, kao što su sekvoje i rododendroni.

Četinarske vrste i rododendroni utiču na zimski aspekt jer su zimzeleni i daju strukturu zelenim masivima tokom cele godine. Zastupljene su i topijarne forme, naročito oko zgrada, a jedna od atrakcija u dendrološkom pogledu jesu i kockasto orezana stabla lipe, koja prate glavne aleje u ovom parku. Većinu biljaka čine domaće autohtone vrste, a dosta se vodilo računa i o izboru staništa i o mikroklimi svakog dela pojedinačno.

Tekst: Slađana Milosavljević, pejzažni arhitekta

LepaiSrecna Raskošni prizori i ogromno prostranstvo karakteristike su klasičnih vrtova koji prate zamkove iz ranijih vekova. Pročitajte reportažu o jednom od najlepših vrtova koji se nalazi u skopu jednog dvorca u Nemačkoj...