Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deset najlepših ukrasnih žbunova

Najspektakularnije godišnje doba u bašti počinje otvaranjem cvetova na ukrasnom žbunju. Izabrali smo deset najlepših žbunastih biljaka i patuljastog drveća za vas.

  Izvor: LepaiSrecna

Veoma važni elementi koji bašti daju strukturu jesu drveće i žbunje. Svoj zadatak ove biljke ispunjavaju tokom cele godine. Međutim, svoj veliki nastup većina vrsta ima na proleće, kada u pratnji šarenog lukovičastog cveća oblači svoje svečane haljine.

Kod izbora žbuna za baštu, pored oblika rasta, veoma su važni sledeći kriterijumi: upadljiv cvet i, pre svega, vreme cvetanja. Za prve cvetnice u bašti masovnost igra veoma važnu ulogu. One skoro da nemaju konkurenciju i dolaze do izražaja u još uvek ogolelim baštama.

Lisna masa često ne remeti cvetnu raskoš. Jer veliki broj sorti i vrsta procveta pre nego što im se formira lišće, ili žbun olista u isto vreme kada počne da otvara prve lisne pupoljke. Potrebno je da budete oprezni s biljkama u hladnijim klimatskim zonama gde može biti jakog mraza i u martu. Zato je bolje u takvim oblastima da se odlučite za vrste koje kasnije počinju da cvetaju!

Među svim vrstama magnolija ona cveta prva. Njen čarobni nastup, krupni zvezdasti cvetovi i spor rast čine je omiljenim gostom u baštama, posebno malim. Takođe i nezahtevna forzicija – koja se smatra i univerzalnom biljkom – vraća se u igru. Čime mogu da se pohvale: veliki broj nežnih sorti, mogu dobro da se uklope, seoskog su šarma i nezaboravnih cvetova žute boje. Pa kako da se ne vrate na listu omi- ljenih biljaka?! Onaj ko voli da mu stalno mirišu, trebalo bi da se odluci za vrste koje šire prave mirisne oblake. U tu grupu ubrajaju se uskršnja udika, stubasta trešnja i japanska ukrasna kajsija (Prunus mume „Beni-shidare“). 

Početkom aprila sve veći broj drveća i žbunja otvara svoje pupoljke – u zavisnosti od vremenskih uslova pre ili kasnije. Ukrasna kruškica oblači haljinu od belih cvetića, a crvena trešnja, mahonija i dafna u različitim bojama cvetova pridružuju se prolećnom plesu. U društvu lukovičastog cveća poput krokusa i muskarija, koji ispod cvetnih krovova obrazuju gnezda, ili lala, koje svoje pupoljke uzdižu u visine, nastaju čarobna scenarija. Pogledajte predložene biljke u našoj galeriji slika ispod teksta.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije