Poštovana redakcijo i gospođo Baranac,

Godinama listam časopis „Moja lepa bašta” i divim se. Posebno se zadržavam na stranicama koje uređuje, za mene, najbolji pejzažni arhitekta Dragana Tucović-Baranac. Molim vas da mi pomognete da uredim baštu po vašim idejama. Nedavno sam otišao u penziju i živim na selu. Imam dvorište od oko pet ari koje je prilično ravno, na dva nivoa. Sada je samo posejana trava i urađena staza.

Želeo bih da u prednjem ulaznom delu ispred kuće ono bude reprezentativno, sa što više ruža i cveća. A drugi deo koji je oko kuće i ispod nje neka bude po vašoj ideji, samo bih želeo da ima četinara, žbunja, šiblja i drveća četinarskog i lišćarskog, puzavica, ruža stablašica, kao i fontana, jezerce, senik sa roštiljem;ograda sa sve tri strane živa od više vrsta (ukombinovati) po vašem izboru.

Ako imate još neki predlog, vi napišite, ja ću se potruditi da to uradim, jer sad imam vremena, u penziji sam - pa polako. Mnogo vam zahvaljujem i želim vam uspeha u radu, da i dalje pomažete svojim savetima, a mi ćemo vam biti zahvalni.

Najbolji ste! Hvala vam.

Verni čitalac

Zahvaljujem vam na svim pohvalama vezanim za moje angažovanje. Kada je o vašem dvorištu reč, bilo mi je veliko zadovoljstvo da vam ponudim rešenje. Mislim da treba da budete veoma zadovoljni ovako lepim položajem okućnice, koja je „školski primer” kako treba po obliku da izgleda lep plac.

Uvažavajući vaše želje, uz svoje umeće, u prednjem reprezentativnom delu predlažem vam takozvana čistija rešenja, jer to mnogo efektnije izgleda od bilo čega drugog. U tom delu vam je na jednoj površini fontana, na sredini travnjaka. Oko obe površine su ruže (vaše omiljeno cveće). Na drugoj površini su dva ukrasna bora i srebrna smrča, koje čine lepšim listopadne vrste šiblja.

U zadnjem delu u jednom uglu je senik i pored njega roštilj, a s druge strane veštačko jezerce, pored kojeg su vrba i dve klupe za uživanje. U tom delu, pored staze predvidela sam vam aromatično bilje i perene.

Živa ograda je kombinovana od četinara, lišćarskog i četinarskog šiblja. Nadam se da će vam se rešenje dopasti i omogućiti vam da uživate u penzionerskim danima! Spisak biljaka i skicu naći ćete u galeriji.

Na pitanja odgovara:
Dragana Tucovic-Baranac, dipl. pejz. arh.

LepaiSrecna U nevelikoj bašti na dva nivoa planirani su svi elementi vrta kakvi se opisuju u udžbenicima – tu su i reprezentativne leje pred kućom, ali i mnoštvo perena, šiblja i aromatičnog bilja.