Izdužene površine su teške za uređenje. Pored nezahvalnog oblika za uređenje bašte, možemo se susresti s još jednim problemom - dvorištem popločanim betonskim pločama, tako da ostaje malo mesta za leje. Kako bi vlasnici bašte imali više mogućnosti, bilo bi korisno odlučiti se za potpunu zamenu betonske podloge zemljom i rizlom.

Na prvi pogled, pažnju skreće luk od mirišljave bele rambler ruže, kroz koji pada pogled na drugi deo dvorišta. Tamo je zasađena crna bukva čiji su listovi u jesen žuti, a oko nje je formirana klupa za sedenje i napravljen veći krug oivičen ciglama, koji može da posluži za razne proslave. Tu i tamo, tek da razbije monotoniju, posađena je gipsofila.

Prvi deo bašte s leve strane je odvojen od susedstva zelenom živom ogradom od graba u dužini od 11 metara. Ona izgleda kao zeleni zid jer je visoka gotovo dva metra, pa sve biljke ispred nje deluju mnogo atraktivnije i lepše.

Izbor je pao uglavnom na crveno i belo cveće, kao što su crveni slez i bela jesenja anemona. Vrlo zanimljivo izgledaju tri visoke fotonije, koje su orezane okruglasto i podećaju na ruže stablašice. Ispod njih floks i hojhera čine polumesec, u čije središte može da se postavi mali kutak za uživanje. Desno je lepa leja s perenama. U prvom delu, uz obelisk se uspinje žbunasta ruža koja cveta do oktobra, a u zadnjem delu obelisk obavija klematis.

Skicu uređenja terase i legendu biljaka pogledajte u galeriji.

Dragana Tucović Baranac,

pejzažni arhitekta JKP„Zelenilo - Beograd"

LepaiSrecna Luk od mirišljave bele ruže, crna bukva, kombinacija crvenog i belog cveća... Sve to može biti deo idealnog rešenja za vašu baštu.