Poštovana gospođo Dragana,

U zgradu sam se doselila pre četiri godine. Pošto stanujem u prizemlju, pogled mi stalno pada na prostor ispred mog stana. Tu su bili trava i zapušteno šiblje, tako da je to delovalo veoma neuredno. Uspela sam da deo do staze preriljam i sačuvam tri ruže koje su tu rasle.

Uz bočne ivice posadila sam ruzmarin i lavandu da teraju komarce i šire prijatan miris. Sadim sezonsko cveće, ali bih volela da posadim neke trajnice – višegodišnje cvetnice, jer nemam uvek dovoljno novca za sezonsko cveće. Sve što mogu, ja kupim i posadim. Imam neven, ali to nije dovoljno.Pošto sam penzionerka, a volim cveće i da se njime bavim, molim vas, dajte mi predlog šta mogu tu da posadim da cveta, s obzirom na to da se radi o zapadnoj strani pa sunca ima od podneva do večeri. Isto me zanima šta bih mogla da posadim po gornjoj ivici kosine umesto debele koke, kao živu ogradu, a da ne raste visoko. Puno Vam zahvaljujem na savetima,

Vaša čitateljka 
Svetlana Nenadić, Voždovac (Beograd)    

Poštovana gospođo Svetlana,

Prosto me je dirnulo vaše pismo. Tako sam srećna kad čujem da neko toliko voli cveće i prirodu da i sam ulaže u svoj „pogled s prozora”. Predložiću vam ono što ste od mene tražili. U prvom trenutku to će vam izgledati skupo pošto ste penzioner, pa rasporedite kupovinu na proleće, leto, proleće (tri sezone), ali zato posle toga nećete imati nikakva ulaganja i sve će se svoditi na održavanje.

U gornjem delu, s druge strane u istom rasporedu posadite tri  ruže. Između njih, dalje, tri juniperusa, usko-piramidalne krošnje, nižeg rasta, a levo i desno od njih polegle četinare. Sa obe strane posadite žuti ljiljan (hemerokalis), ispred njega lavandu (ljubičastu) i na kraju neven, koji već imate. U sredini, između njih, a ispred juniperusa, lepo će izgledati ljubičasto-roze floks. Umesto debelih koka posadite ukrasne trave nižeg rasta. Predloženo cveće je višegodišnje i dugo cveta, preko celog leta. Da biste i u proleće imali cveća, možete ubaciti lukovice lala. Skicu vaše buduće bašte. kao i spisak biljaka možete pogledate na slikama u galeriji.

Dragana Tucović-Baranac, dipl. pejz.arh.

LepaiSrecna Kako uskladiti višegodišnje cvetnice sa četinarima i ukrasnim šibljem? Dovoljne su tri ruže, tri juniperusa, lavanda i polegli četinari za pravu mirisnu harmoniju u bašti.