Tražite efektna rešenja a da pri tom ne morate da čekate godinama?  Mirisni grašak, ladolež i dragoljub u tom slučaju su pravi kandidati. Tokom celog leta činiće vas srećnim svojim neobičnim rastom, božanstvenim cvetovima i slatkastim mirisima. U nekim slučajevima usledi i dobra berba - na primer, kod pasulja i bundeva. 

Mogućnosti korišćenja jednogodišnjih penjačica su mnogobrojne. Klasik među ovim puzavicama svakako je mirisni grašak duž ograde. Ali i na terasi su njegovi mirisni cvetovi pravi doživljaj. Posadite nekoliko mladih biljčica u veliku saksiju u koju su pobodene merdevinice za uspinjanje. Čarobne cvetove imaju i tunbergija, ladolež s neboplavim cvetovima ili rodohiton – i to bez pauze do oktobra! Svojom egzotičnom lepotom privlače nas purpurni ladolež (Quamoclit lobata) i glorija (Eccremocarpus scaber). Onaj kome je potrebna zaštita od pogleda, najbolje da se odluči za brzorastuće krupnolisne vrste kao što su zvonasta loza i pasulj. I kao popunjivači praznina pokazale su se penjačice – pre svega višegodišnje ruže puzavice i plava kiša, koje dostižu neverovatne visine.

U saksiji ili leji specijalistima za penjanje potrebna je potpora u vidu rešetkaste konstrukcije. Gotova konstrukcija, štapovi bambusa od kojih se napravi šatorčić, žičana ograda ili štap daju oslonac dugačkim izdancima puzavica. Da bi u potpunosti razvile izdanke i cvetove, potrebno im je sunčano mesto, dovoljno vode i od maja tečno đubrivo jednom u nedelju dana. Neke vrste mogu da se kupe kao odrasle biljke u saksiji, ali većinu njih morate sami da uzgajate iz semena. Zato, počnite već sada sa setvom!

Važno prilikom setve

Pravo vreme za početak setve pretkultura, u zavisnosti od vrste, jeste period od početka marta do sredine aprila. Seme možete da posejete u svežu zemlju u žardinjerama, pa da klijance pikirate za dve-tri nedelje. Kao altarnativu možete da posejete direktno u saksiju od tri do pet semenki. Idealno za klijanje je svetlo mesto pored prozora i temperatura oko 20 stepeni. Biljčice blagovremeno poduprite štapićima jer potpora podstiče granjanje.

Pažnja: Biljčice osetljive na mraz mogu se presaditi sredinom maja!